ФСБ РФ вимагає від Дурова відкрити дані користувачів Telegram

ФСБ РФ вимагає від Дурова відкрити дані користувачів Telegram

Укрінформ
Федеральна служба безпеки РФ зажадала від сервісу обміну повідомленнями Telegram розшифрувати листування користувачів у виконання так званого "закону Ярової".

Про це заявив засновник сервісу Павло Дуров, повідомляє "Радіо Свобода"

"В Росії у Telegram вже близько 10 мільйонів користувачів, і країна, схоже, поспішає приєднатися до Ірану в питанні заведення справ на керівництво Telegram. Через невиконання антиконституційного закону Ярової ФСБ складає на нас адміністративні протоколи, які, як вважають юристи, неминуче призводять до судових процесів", - написав Дуров у соцмережах.

Зокрема, 14 вересня ФСБ було складено протокол про адміністративне правопорушення, копію якого Дуров опублікував на своїй сторінці в соцмережі. З документа випливає, що ще 14 липня 2017 року (через два тижні після внесення сервісу в реєстр розповсюджувачів інформації) ФСБ відправила запит про декодування електронних повідомлень, які приймалися, передавалися, доставлялися і оброблювалися, і дала на його виконання п'ять днів. З протоколу випливає, що у призначений час у ФСБ чекають законного представника компанії.

Дуров заявив, що складені "через невиконання антиконституційного закону Ярової" протоколи "неминуче призводять до судових процесів".

Читайте також: Умерова засудили до двох років колонії-поселення

Напередодні стало відомо, що в Ірані завели кримінальну справу відносно Дурова. Іранська влада вважає, що месенджер Telegram популярний серед джихадистів терористичного угрупування "Ісламська держава". Дуров у відповідь зазначив, що щодня модератори блокують більше тисячі каналів і ботів, пов'язаних із забороненим контентом в Ірані.

Обов'язок надавати ФСБ інформацію для розшифровки повідомлень було введено влітку 2016 року після ухвалення "антитерористичних" законів, так званого "пакету Ярової". У червні цього року Telegram був зареєстрований в якості розповсюджувача інформації в Росії після того, як Роскомнагляд пригрозив заблокувати сервіс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-