Організатори каталонського референдуму заявили про проблеми

Організатори каталонського референдуму заявили про проблеми

Укрінформ
Організатори референдуму про незалежність Каталонії визнають, що жорсткі дії іспанської влади істотно ускладнили проведення плебісциту.

Про це заявив віце-прем'єр уряду автономії Оріол Жункера у четвер, 21 вересня, повідомляє DW.

"Очевидно, що ми не зможемо проголосувати так, як хотіли б. Обставини змінилися, тому що велику частину нашої команди було затримано", - сказав Жункера.

Водночас прихильники відділення Каталонії від Іспанії не мають наміру відмовлятися від референдуму і розраховують на більшу явку.

Читайте також: У Барселоні почалися протести після арештів прибічників незалежності

Напередодні в ході масових затримань в каталонській адміністрації під варту були взяті 14 співробітників. Крім того, поліція конфіскувала мільйони бюлетенів і обладнання для проведення референдуму. Все це викликало багатотисячні акції протесту в Барселоні, які продовжилися і в четвер. Протестуючі не йдуть з центральних вулиць і закликають до "тривалої мобілізації".

Центральний уряд Іспанії намагається перешкодити проведенню референдуму про незалежність Каталонії, який намічено на 1 жовтня. Після того як каталонський парламент увечері 6 вересня прийняв закон про референдум, іспанська влада анонсували контрзаходи.

Читайте також: Референдум в Каталонії: поліція вилучила 1,3 млн агітаційних брошур та плакатів

Оскільки прийнятий в Барселоні закон порушує Конституцію Іспанії, яка не допускає розділу країни, уряд звернувся до Конституційного суду, який призупинив дію цього закону. Крім того, Мадрид закликає притягнути до кримінальної відповідальності лідерів сепаратистів.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой вже вимагає притягти до кримінальної відповідальності - за "узурпацію влади і непокору попереднім судовим рішенням" - голову каталонського парламенту Карме Форкаделя і чотирьох членів президії парламенту. Депутатам, які ініціювали прийняття сепаратистських законів, можуть загрожувати тривалі тюремні терміни і великі грошові штрафи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-