У Польщі згадали 78 річницю радянської агресії

У Польщі згадали 78 річницю радянської агресії

Укрінформ
У Польщі відзначено 78-му річницю агресії СРСР на цю країну 17 вересня 1939 року за результатом таємних домовленостей між Адольфом Гітлером і Йосипом Сталіним.

Участь у заходах взяли президент Польщі Анджей Дуда, а також міністр національної оборрони РП Антоній Мацеревич, передає кореспондент Укрінформу.

Президент Польші у першій половині дня поклав у Варшаві вінок до пам'ятника загиблим і закатованим на Сході.

Фото: @prezydentpl

Увечері біля цього пам'ятника міністр національної оборони РП Антоній Мацеревич підкреслив, що Друга світова війна не вибухнула би, якщо б гітлерівська Німеччина підступно не домовилася з СРСР і не підписала таємну частину пакту Молотова-Ріббентропа.

“Обидві країни уклали пакт про ліквідацію польської держави, як й інших країн Центрально-східної Європи. Метою було знищення польської державності, а в остаточному результаті — польського народу. Ці дві наддержави домовилися і здійснювали політику знищення”,- заявив Мацеревич.

Читайте також: Мацеревич про Запад-2017: У навчаннях бере участь понад 100 тисяч військових

У цьому контексті він наголосив, що Польща слушно піднімає питання повернення репарацій.

“Фізичне знищення польського цивілізаційного доробку зіштовхнуло нас на цей рівень, з якого ми завдяки уряду Беати Шидло намагаємося піднятися”,- підкреслив польський політик.

Він наголосив, що зараз вето Росії на розміщення військ НАТО в Польщі вже неактуальне.

Польща є повноправним членом НАТО, а війська наших союзників стоять на наших кордонах. Це — реальна гарантія, що нас вже не зрадять, як це сталося 1 вересня 1939 року”,- заявив глава міноборони Польщі.

В результаті окупації 17 вересня під контролем СРСР опинилася територія Польщі площею 190 тис. кв км і населенням близько 13 млн людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-