Участь молдавських військ у навчаннях більше не залежатиме від президента

Участь молдавських військ у навчаннях більше не залежатиме від президента

Укрінформ
Правляча в Молдові коаліція ініціює поправки в Закон про оборону, передавши повноваження щодо відправки військових на міжнародні навчаннях від президента уряду.

Про це на брифінгу в Кишиневі заявив лідер правлячої в Молдові Демократичної партії Влад Плахотнюк, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Через політичні та геополітичні рішення президента Ігоря Додона наша армія втрачає не тільки фінансові кошти, а й позбавлена можливості брати участь у різних міжнародних програмах модернізації Збройних сил. Саме з цієї причини наші юристи готують законодавчі зміни, згідно з якими за участь молдавських військовослужбовців у міжнародних військових навчаннях відповідатиме уряд, а не президентська адміністрація», - заявив Плахотнюк.

Читайте також: Додон видав наказ: без дозволу військові більше не зможуть виїхати з країни

Лідер Демократичної партії назвав неприпустимими погрози, які прозвучали з вуст президента щодо покарання військових, аж до їх пониження у званні.

Плахотнюк не виключає, що зміни в законодавстві про оборону будуть обговорені на спеціальному засіданні парламенту, яке скличуть найближчими днями.

Як повідомляв Укрінформ, кілька днів тому президент Ігор Додон заборонив молдавським військовослужбовцям брати участь у військових навчаннях на Україні. Уряд Молдови прийняв у зв'язку з цим окрему постанову, якою військовослужбовцям було дозволено виїхати на навчання «Rapid Trident 2017».

Читайте також: Додону нагадали, що "верховний головнокомандуючий" - це не абсолютна влада

Президент, у свою чергу, пообіцяв відправити у відставку заступника міністра оборони Георге Галбуру, а також покарати військовослужбовців, які виїхали на навчання.

Президент обгрунтував свої дії тим, що, згідно Конституції, прерогатива приймати такі рішення належить саме президенту як Верховному головнокомандувачу Збройних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-