Верховний комісар ООН з прав людини назвав події у М'янмі етнічними чистками�

Верховний комісар ООН з прав людини назвав події у М'янмі етнічними чистками

Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн закликав М'янму припинити військову операцію в районі проживання рохінджа і дискримінацію цієї етнічної меншості.

Про це він заявив 11 вересня в Женеві, повідомляє DW

"Ситуація виглядає як класичний приклад етнічної чистки", - сказав Зейд Раад Аль-Хусейн.

Він закликав уряд М'янми завершити "жорстоку військову операцію" в районі проживання рохінджа, притягнути до відповідальності винних у порушеннях і припинити жорстоку дискримінацію цієї етнічної меншості.

Ситуація на півночі Ракхайну загострилася після того, як у ніч на 25 серпня півтори сотні повстанців-рохінджа атакували десятки поліцейських постів і армійську базу. Армія стверджує, що діяла у відповідь на напади бойовиків. За свідченнями очевидців, військові М'янми нападали на мирних жителів, спалювали їхні домівки і виганяли людей з Ракхайну.

Читайте також: Події у М’янмі - в призмі тайсько-китайських енергетичних інтересів

10 вересня набуло чинності перемир'я, яке напередодні в односторонньому порядку строком на один місяць оголосили повстанці-рохінджа, які ведуть боротьбу з урядовими військами М'янми. У заяві "Армії порятунку рохінджа Аракана" (ARSA) йдеться, що припинення бойових дій має забезпечити можливість для надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, "незалежно від етнічної або релігійної приналежності". ARSA закликала армію М'янми наслідувати їх приклад. 

Проте, за даними ООН, тільки за останні два тижні до сусідньої Бангладеш втекли 290 тисяч представників народності рохінджа. Два табори для біженців у розташованому біля кордону з М'янмою місті Кокс-базар переповнені, більшість тих, хто прибули, потерпають від голоду і спраги.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-