В НАТО не бачать «неминучої загрози» від російсько-білоруських навчань

В НАТО не бачать «неминучої загрози» від російсько-білоруських навчань

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг не бачить «неминучої загрози» від майбутніх спільних навчань Росії й Білорусі, але розкритикував Москву за недостатню відкритість.

Як сказав він під час перебування в Естонії, в НАТО будуть пильно спостерігати за навчаннями «Захід-2017», але водночас будуть зберігати спокій, передає "Радіо Свобода".

Перебуваючи на базі розміщеної в Естонії батальйонної бойової групи НАТО, на військовій базі Тапа, Столтенберг заявив, що присутність сил НАТО дає чіткий сигнал, що «напад на одного члена спричинить відповідь усього союзу».

При цьому, за його словами, рівень відкритості Росії щодо цих навчань не відповідає міжнародним стандартам. Їх запросили відвідати тільки трьох представників НАТО, а це далеко не відповідає тому рівневі, якого вимагають норми ОБСЄ.

Читайте також: Запад-2017: Україна разом із НАТО оцінює загрози навчань - посол

Союз НАТО дислокував чотири батальйонні бойові групи, загалом близько чотирьох тисяч військовослужбовців, в Естонії, Латвії, Литві й Польщі, щоб запевнити ці країни в підтримці перед дедалі агресивнішими діями Росії після окупації нею українського Криму і агресії на сході України.

Нагадаємо: раніше Білорусь запросила на навчання «Захід-2017», що мають відбутися головно на її території і на частині Росії 14–20 вересня, спостерігачів від лише семи країн, із регіону Східної Європи і Скандинавії, серед того і з України. Київ повідомив, що направить на навчання двох верифікаторів.

Читайте також: "Запад-2017": Ми прораховуємо різні сценарії дій противника, включаючи наступ – Муженко

Крім того, союз НАТО запросили направити двох представників, але не для постійного моніторингу за перебігом навчань, а лише на відвідини їх. Також одного представника НАТО і представників військових низки країн запросили на «дні почесних гостей», які влаштовують як окремі обмежені заходи без можливості спостерігати за іншими аспектами навчань.

Читайте також: Лукашенко про "Запад-2017": Нападати ні на кого не збираємося

У НАТО вже заявляли раніше, що Росія і Білорусь не виконали своїх міжнародних зобов’язань щодо абсолютної прозорості військових навчань «Захід-2017».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-