Смоленська катастрофа: Слідком РФ заперечує польські висновки про вибухівку

Смоленська катастрофа: Слідком РФ заперечує польські висновки про вибухівку

Укрінформ
Представник Слідчого комітету (СК) Росії Світлана Петренко прокоментувала польське розслідування смоленської катастрофи. За її словами, СК не знайшов ознак зовнішнього впливу і вибухівки на літаку президента Польщі Ту-154М Леха Качинського, який розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом.

Про це повідомляє "Польське радіо".

"При проведенні відразу після катастрофи балістичної і вибухотехнічної експертиз жодних ознак впливу на літак вибухових речовин виявлено не було. Абсолютно незрозуміло, на чому грунтуються чергові висновки польських експертів", - заявила Петренко.

Видання нагадує, що 9 серпня підкомісія з питань розслідування катастрофи Ту-154М під Смоленськом заявила, що ушкодження лівого крила літака мають сліди вибуху, а розпад крила почався ще перед зіткненням з березою.

Читайте також: Смоленська катастрофа: поляки знайшли сліди вибуху на крилі літака - ЗМІ

"Жодних руйнувань судна до зіткнення з березою не було", - підкреслила представник СК. Вона також зазначила, що уламки літака перебувають у російських експертів і зберігаються як речові докази.

"Водночас жодних додаткових оглядів або експертиз уламків літака польською стороною, зокрема членами нової польської комісії з розслідування, з 2014 року не проводилося", - додала представник Слідчого комітету РФ.

Натомість раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Москва перешкоджає польським правоохоронним органам проводити розслідування авіакатастрофи під Смоленськом, зокрема це стосується експертиз, допитів та інших дій, пов'язаних із встановленням фактів.

Як відомо, Росія до нині не повернула Польщі уламки літака, що розбився під Смоленськом, а також чорних скриньок. Крім того, Москва відмовила у співпраці, коли польські прокурори заявили, що хочуть висунути російським авіадиспетчерам аеродрому "Північний" звинувачення у свідомому доведенні до катастрофи під час повітряного руху.

10 квітня 2010 року на аеродромі "Північний" у Смоленську розбився польський літак Ту-154М. Усі особи, які перебували на борту, загинули. У літаку перебувала офіційна делегація Польщі на чолі з президентом Лехом Качинським, який у 70-ті роковини катинського злочину хотів вшанувати польських офіцерів, вбитих НКВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-