Скандал із львівським меморіалом на польському паспорті: Варшава здає назад

Скандал із львівським меморіалом на польському паспорті: Варшава здає назад

Укрінформ
Польща зробила крок назад у питанні щодо розміщення на сторінках нового паспорта зображення об'єктів Львова і Вільнюса передусім через жорстку позицію Литви.

Таку думку висловив кореспондентові Укрінформу експерт Інституту масової інформації Роман Кабачій, який спеціалізується на українсько-польських відносинах.

"Скоріше за все цих сторінок не буде. Можна сказати, що Україні поталанило, що разом з нею була Литва. Литва перша неоднозначно заявила, що цього не має бути, і лише через тиждень українська сторона викликала посла Польщі і сказала, що це недружній крок. У результаті польська сторона сьогодні дала крок назад і сказала, що остаточне рішення буде у вересні, а голосування на сторінці мало характер громадських консультацій", - сказав Кабачій.

Експерт пов'язує такі дії польської сторони з партією "Право і справедливість", яка, за його словами, втрачає авторитет і намагається порушувати історичні питання, до яких поляки дуже чутливі. 

Він прогнозує, що завдяки твердій позиції Литви це питання буде зняте.

Як повідомлялося, Польща вирішила випустити нові паспорти в 2018 році на честь сторіччя незалежності. На сайті проекту з оновлення дизайну польського паспорта сказано, що на його сторінках будуть зображені місця, особистості і символи, пов'язані з історією країни. Яке саме зображення з'явиться на обкладинці, вирішуватимуть громадяни Польщі за допомогою інтернет-голосування.

Всього на вибір представлено 13 тем, у тому числі й зображення каплиці, яка стоїть на кладовищі захисників Львова. Там поховані поляки, які загинули під час польсько-української війни 1918-1919 років (у Польщі їх називають "львівськими орлятами"), та розташовані у Вільнюсі Святі ворота, відомі як Ворота світанку або Остра брама.

Литва минулого тижня відреагувала на цю ініціативу. Глава МЗС викликав тимчасового посла Польщі і попередив, що такого не повинно бути.  

Читайте також: Польща випустить паспорти із зображенням Меморіалу орлят у Львові

У понеділок у Міністерстві закордонних справ України вручили ноту протесту послу Польщі в Україні Янові Пєклу, повідомивши, що останні дії Варшави негативно вплинуть на двосторонні відносини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-