ЄСПЛ наказав Росії не видворяти журналіста «Новой газеты» Алі Феруза

ЄСПЛ наказав Росії не видворяти журналіста «Новой газеты» Алі Феруза

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у рамках забезпечувальних заходів наказав Росії не видворяти журналіста «Новой газеты» Алі Феруза.

Про це повідомив Інтерфаксу його адвокат Кирило Коротеєв. 

«Європейський суд сьогодні застосував правило 39 на наше звернення, заборонивши будь-яке переміщення Алі Феруза до розгляду його скарги в ЄСПЛ. У своїй відповіді суд просив нас надіслати повний формуляр заяви до вересня... Таким чином, ані у вихідні, ані у вересні ніяке його переміщення: ні депортація, ні видворення з Росії, ні будь-що інше ще неможливе», - сказав Коротеєв.

Феруза затримали 1 серпня «для встановлення особи» поруч з редакцією «Новой газеты». Він показав поліцейським прес-карту, але його посадили в машину і доставили в ВВС «Басманне». Басманний суд Москви визнав журналіста винним у порушенні режиму перебування в Росії і зобов'язав його виплатити штраф у п'ять тисяч рублів.

Читайте також: Феруза таки можуть видворити з РФ: Кремль побачив "порушення"

Феруза засудили до арешту в СЗТУІГ - спеціальний заклад тимчасового утримання іноземних громадян. Адвокат журналіста Філіпп Шишов визнав рішення суду незаконним, оскільки він «перебуває у процедурі отримання притулку».

У березні Феруза вже затримували за підозрою в порушенні імміграційних правил. Головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов розповідав, що затримання відбулося на вимогу Узбекистану, звідки журналіст поїхав через спроби місцевих спецслужб його завербувати. Муратов наголошував, що Алі Феруз народився і навчався на Алтаї. Його мати має російське громадянство.

Журналіст просив Росію надати йому тимчасовий притулок, але Москва відмовила йому в цьому і заборонила виїжджати в Європу. Прес-служба МВС повідомила, що для надання Ферузу громадянства немає підстав.

За словами адвоката і колег, після рішення видворити журналіста з РФ він намагався накласти на себе руки в Басманному суді Москви. У четвер Феруз розповів членам Громадської наглядової комісії Москви про побиття і застосування до нього електрошокера.

Фото: Влад Докшин / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-