Феруза таки можуть видворити з РФ: Кремль побачив

Феруза таки можуть видворити з РФ: Кремль побачив "порушення"

Укрінформ
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що деякі фактори не дозволяють владі Росії закрити очі на порушення правил в'їзду і виїзду в Росію, які були допущені автором «Новой газеты» Алі Ферузом (Худоберді Нурматовим).

Про це повідомляє ТАСС.

«Нам відомо про існування цього питання, але, скажімо так, ситуація дуже складна і ряд факторів не дозволяє закрити очі на ряд порушень, які мають місце», - сказав Пєсков.

Він додав, що на цю проблему звернули увагу російських міграційних та інших властей. Раніше Рада з прав людини при президенті РФ назвала протиріччям Конституції можливе видворення з країни Алі Феруза. Зазначалося, що рада давно займається цим питанням.

Феруза затримали 1 серпня «для встановлення особи» поблизу редакції «Новой газеты». Він показав поліцейським прес-карту, але його посадили в машину і доставили в ВВС «Басманний». Басманний суд Москви визнав журналіста винним у порушенні режиму перебування в Росії і зобов'язав його виплатити штраф у розмірі п'яти тисяч рублів.

Феруза засудили до арешту в Сувсиг - спеціальний заклад тимчасового утримання іноземних громадян. Адвокат журналіста Філіп Шишов визнав рішення суду незаконним, оскільки він «перебуває в режимі процедури отримання притулку».

У березні Феруза вже затримували за підозрою в порушенні імміграційних правил. Головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов розповідав, що затримання відбулося на вимогу Узбекистану, звідки він поїхав через спроби місцевих спецслужб його завербувати. Муратов підкреслював, що Алі Феруз народився і навчався на Алтаї. Його мати має російське громадянство.

Читайте також: Затриманого в РФ журналіста Феруза побили та катували шокером - правозахисник

Журналіст просив Росію надати йому тимчасовий притулок, але Москва відмовила йому в цьому і заборонила виїжджати до Європи. Прес-служба МВС повідомила, що для надання Ферузу громадянства немає підстав.

За словами адвоката і колег після рішення видворити журналіста з РФ, він намагався накласти на себе руки у Басманному суді Москви. У четвер Феруз розповів членам Громадської наглядової комісії Москви про побиття і застосування до нього електрошокера.

Фото: facebook.com/rbc.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-