Затриманого в РФ журналіста Феруза побили та катували шокером - правозахисник

Затриманого в РФ журналіста Феруза побили та катували шокером - правозахисник

Укрінформ
У Москві члени Громадської спостережної комісії (ГСК) відвідали журналіста «Нової газети» Алі Феруза (Худоберді Нурматова) в центрі тимчасового утримання для мігрантів, і він розповів, що під час конвоювання з суду його побили.

Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на члена ГСК Євгена Єнікєєва.

«При перевезенні з суду в СЗТУІГ його ображали матом, після чого спочатку застосували до нього електрошокер, двічі - в руку і верхню частину ніг. Потім нанесли удар рукояткою електрошокера по лівій лопатці, там великий синець. Під час надходження гематому помітили працівники в журналі. Нам заборонили сфотографувати синець», - сказав Єнікєєв.

Він додав, що, «судячи з усього, його конвоювала служба судових приставів. Він запам'ятав, що до того, хто його бив, колеги зверталися Саня».

Читайте також: Вислання Феруза: у «Новой газете» кажуть, журналіст хотів накласти на себе руки

Феруза затримали 1 серпня «для встановлення особи» поряд із редакцією «Нової газети». Він показав поліцейським прес-карту, але його посадили в машину і доправили до ВВД «Басманне». Басманний суд Москви визнав журналіста винним в порушенні режиму перебування в Росії та зобов'язав його виплатити штраф в п'ять тисяч рублів.

Феруза засудили до арешту в СЗТУІГ - спеціальний заклад тимчасового утримання іноземних громадян. Адвокат журналіста Філіпп Шишов визнав рішення суду незаконним, оскільки він «перебуває в процедурі отримання притулку».

У березні Феруза вже затримували за підозрою в порушенні імміграційних правил. Головний редактор «Нової газети» Дмитро Муратов розповідав, що затримання відбулося на вимогу Узбекистану, звідки він поїхав через спроби місцевих спецслужб його завербувати. Муратов підкреслював, що Алі Феруз народився і навчався на Алтаї. Його мати має російське громадянство.

Журналіст просив Росію надати йому тимчасовий притулок, але Москва відмовила йому в цьому і заборонила виїжджати до Європи. Прес-служба МВС повідомила, що для надання Ферузу громадянства немає підстав.

За словами адвоката і колег, після рішення видворити журналіста з РФ він намагався накласти на себе руки в Басманному суді Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-