Вислання Феруза: у «Новой газете» кажуть, журналіст хотів накласти на себе руки

Вислання Феруза: у «Новой газете» кажуть, журналіст хотів накласти на себе руки

Укрінформ
Кореспондент «Новой газеты» Худоберді Нурматов (Алі Феруз), якого напередодні суд вирішив видворити з РФ через порушення режиму перебування в країні, намагався накласти на себе руки у Басманному суді Москви.

Про це розповіла «Дождю» журналістка видання Олена Костюченко. 

«Це правда, це дійсно сталося вчора, коли нас вже вивели з будівлі суду», - сказала вона.

Водночас представник прес-служби Басманного суду Тетяна Горшкова у бесіді з «Медиазоной» сказала, що такого інциденту не було.

За словами Костюченко, Феруз «сказав, що швидше помре, ніж повернеться до Узбекистану». Судові пристави змогли зупинити його, одягнувши наручники. Його відвезли до спецприймальника. Зараз у «Новой газеты» немає інформації про те, чи отримав він медичну допомогу.

Читайте також: Затриманого в РФ журналіста "Нової газети" екстрадують до Узбекистану

Феруза затримали 1 серпня «для встановлення особи» поруч з редакцією «Новой газеты». Він показав поліцейським прес-карту, але його посадили в машину і доставили в ОВД «Басманное». Басманний суд Москви визнав журналіста винним у порушенні режиму перебування в Росії і зобов'язав його виплатити штраф у п'ять тисяч рублів.

Феруза засудили до арешту в Сувсиг - спеціальний заклад тимчасового утримання іноземних громадян. Адвокат журналіста Філіпп Шишов визнав рішення суду незаконним, оскільки він «перебуває в режимі процедури отримання притулку».

У березні Феруза вже затримували за підозрою в порушенні імміграційних правил. Головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов розповідав, що затримання відбулося на вимогу Узбекистану, звідки він поїхав через спроби місцевих спецслужб його завербувати. Муратов підкреслював, що Алі Феруз народився і навчався на Алтаї. Його мати має російське громадянство.

Журналіст просив Росію надати йому тимчасовий притулок, але Москва відмовила в цьому і заборонила виїжджати до Європи. Прес-служба МВС повідомила, що для надання Ферузу громадянства немає підстав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-