Німецький суд зняв обмеження на доступ Газпрому до мережі Opal

Німецький суд зняв обмеження на доступ Газпрому до мережі Opal

Укрінформ
Німецький суд зняв обмеження на доступ Газпрому до мережі газопроводів Opal, однак правові баталії ще не закінчені.

Про це інформує спеціалізоване видання Energate Messenger.

«Оператори балтійської трубопровідної мережі (Opal) оголосили про відновлення аукціонів потужностей. Причиною цього є рішення Верховного земельного суду Дюссельдорфа, який скасовує тимчасове призупинення дії договору на закупівлі ємностей Opal», - йдеться в повідомленні.

Європейський суд 21 липня відкинув позов, спрямований на те, щоб зупинити дію договору між Єврокомісією, Федеральним агентством з мереж (ФРН) і Газпромом з використання газопроводу. Це дало Дюссельдорфському суду основу для винесення своєї ухвали. Наразі своє слово повинен сказати регулятор (Федеральне агентство з мереж) - формально знову ввести в силу мирову угоду. І після цього Opal зможе продавати на торгах свої додаткові потужності. Перші аукціони, як очікуються, пройдуть цього тижня - з 31 липня по 4 серпня.

«Газпром експорту» і афільованим компаніям було дозволено використати з моменту введення в експлуатацію Opal тільки 50% потужності в якості виключення з регламентованого доступу до мережі. Таке рішення було прийняте в 2009 році Федеральним агентством з мереж і Єврокомісією. У 2016 році німецький регулюючий орган уклав з компаніями «Opal Gastransport», «Газпром експорт» мирову угоду, яка дозволяла «Газпрому» використати решту 50%, яке було схвалено ЄК з деякими змінами. Угода передбачала, що «Газпром експорт» міг використати в довгостроковій перспективі додаткові від 30 до 40 відсотків, і 10-20 відсотків зобов'язаний використати в короткостроковій перспективі.

Читайте також: Санкції проти РФ: Берлін застосує до США заходи, якщо постраждають німецькі фірми

Проти цього рішення Єврокомісії виступила німецька дочірня компанія польського Gaskonzerns PGNiG, PGNiG Supply & Trading (PST), PGNiG, а також польська держава, які подали позов до Європейського суду. Суд в грудні призупинив дію угоди. І ось тепер це призупинення скасовано, пояснює видання.

Проте, продовжує ЗМІ, судові баталії ані в Дюссельдорфі, ані в Люксембурзі на цьому не закінчено. 11 жовтня німецький суд почне «усні переговори» за позовом польської компанії. Рішення суду по суті має бути прийнято до середини 2018 року. Поки ж, за заявою суду, його «не переконали аргументи позивача...про безповоротний збиток» від скасування обмеження доступу російського монополіста до системи Opal.

Читайте також: Однопартієць Меркель назвав крокодилячими сльозами "страждання" ЄС через санкції США

Газопровід Opal потужністю 36 млрд кубометрів сполучає «Північний потік» з Німеччиною і Чехією і надає можливість виходу російського газу на ринки Центральної і Східної Європи в обхід України, зазначає Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-