Єврокомісія дає Польщі місяць на розв’язання судової кризи, інакше - санкції

Єврокомісія дає Польщі місяць на розв’язання судової кризи, інакше - санкції

Укрінформ
Єврокомісія вирішила дати Польщі місяць на розв'язання проблем, пов'язаних з прийняттям законів у сфері судочинства. В іншому випадку Брюссель може ввести "негайне" застосування щодо Варшави 7 статті договору ЄС, який не виключає накладення на країну санкцій.

Про це під час прес-конференції у Брюсселі заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Єврокомісія рекомендує польській владі вирішити усі наявні проблеми упродовж одного місяця. Сьогоднішня, третя рекомендація, базується на двох попередніх з 2016 року, які концентрувалися на системних загрозах для верховенства права в результаті кроків, які ставлять під сумнів незалежність і легітимність Конституційного суду", - заявив Тіммерманс.

Він підкреслив: якщо ситуація у Польщі у контексті зміни в судовій системі країни не покращиться, то Брюссель залишає за собою право "негайного" застосування 7 статті угоди про ЄС.

Тімерманс висловив задоволення з приводу того, що президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з чотирьох законів, покликаних реформувати судову систему РП.

Водночас, він зазначив, що два інші прийняті і підписані президентом закони, викликають в Єврокомісії занепокоєння. Відтак Брюссель ретельно слідкуватиме, чи їх реалізація не загрожуватиме верховенству права в Польщі і у випадку підтвердження таких побоювань відразу реагуватиме на це.  

Віце-президент Єврокомісії наголосив: якщо влада намагатиметься відправити у  відставку суддів Верховного суду, то Єврокомісія буде готовою застосувати щодо Варшави 7 статтю договору ЄС, який передбачає накладення санкцій.

Читайте також: Єврокомісія погрожує забрати право голосу у Польщі

Як інформувало агентство, Дуда в понеділок оголосив про те, що накладе вето на два закони - про Верховний суд і Національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають значні емоції в суспільстві. Натомість він підписав третій закон - про суди загальної юрисдикції, що також викликає багато застережень в опозиції, експертів та суддівського корпусу. Цей закон регламентує призначення і звільнення голів судів та їх заступників. На переконання суддівського корпусу, цей закон також створює поле для можливих порушень з боку виконавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-