Глава МЗС Німеччини перериває відпустку через новий скандал із Туреччиною

Глава МЗС Німеччини перериває відпустку через новий скандал із Туреччиною

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель перериває відпустку і повертається до Берліна у зв'язку з новим різким погіршенням двосторонніх відносин з Туреччиною, спровокованим цього разу арештом німця, активіста-правозахисника Петера Штойдтнера.

Про це, як передає кореспондент Укрінформу в Німеччині, повідомив офіційний представник МЗС Мартін Шефер.

 "Міністр Габріель перериває літню відпустку і повертається у Берлін для проведення консультацій з експертами та вироблення позиції", - сказав Шефер.

Між тим, до МЗС ФРН викликали посла Туреччини у зв'язку з арештом в його країні Штойдтнера та ще п'яти співробітників Amnesty International. За твердженням міністерства, турецькому дипломатові було "коротко і ясно" доведено, що такі дії незрозумілі і неприйнятні, і передали вимогу негайного і безумовного звільнення правозахисників, а до того - консульського доступу.

Всього, за даними Шефера, у Туреччині нині за гратами перебуває "за політичними мотивами" 9 громадян ФРН, із яких четверо мають подвійне громадянство; при цьому до трьох заарештованих не пускають німецького консула.

Ускладнює німецько-турецькі відносини також факт, що турецька влада передала ФРН список підозрюваних Анкарою у зв'язках з тероризмом, в якому фігурують німецькі фірми та бізнесмени, загалом 68 імен і назв, серед яких і такі відомі як Daimler і BASF. У Берліні цей список називають "абсурдним і сміхотворним".

Читайте також: МЗС ФРН засудив затримання в Туреччині німецького правозахисника

Як повідомляв Укрінформ, Федеральний уряд засудив арешт Петера Штойдтнера та інших активістів-правозахисників у Туреччині і вимагає найшвидшого його звільнення.

Петер Штойдтнер разом з керівником турецького відділення Amnesty International (AI) Іділ Есер та ще чотирма правозахисниками за рішенням суду знаходитимуться під вартою до закінчення слідства. Їх затримали 5 липня у Стамбулі під час семінару під назвою "Цифрова безпека та інформаційний менеджмент". Правозахисникам інкримінують підтримку неназваної терористичної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-