ООН: Звільнення Мосула - ще не повна перемога над ІДІЛ в Іраку

ООН: Звільнення Мосула - ще не повна перемога над ІДІЛ в Іраку

Укрінформ
Для остаточної і безповоротної перемоги над бойовиками ІДІЛ і іншими терористичними угрупованнями в Іраку необхідно досягати примирення громад, правосуддя і правопорядку на всій території країни.

Про це заявив спеціальний представник генерального секретаря ООН в Іраку Ян Кубіш, виступаючи в понеділок у Раді Безпеки ООН, інформує Центр новин ООН.

"Ми маємо усвідомлювати, що після історичного звільнення Мосула чекає надзвичайно складний шлях. Попереду - складні операції зі звільнення інших територій... які все ще утримуються угрупованням ІДІЛ", - сказав Ян Кубіш, нагадавши, що сьогодні ІДІЛівці все ще утримують цілий ряд районів у провінціях Нінава і Анбар, а також продовжують контролювати район Хавіджа в провінції Кіркук. Прихильники ІДІЛ здійснюють терористичні напади на цивільних осіб, як у самому Іраку, так і за його межами.

Представник ООН зазначив, що збройні зіткнення в Мосулі призвели до загибелі великої кількості цивільних осіб. В ході цієї війни загинуло кілька місцевих і іноземних журналістів. Він підкреслив, що за час військової операції, яка розпочалася в жовтні минулого року, Мосул залишило приблизно один мільйон людей. Сьогодні багато хто з них потребує допомоги і захисту.

Кубіш також звернув увагу членів Ради Безпеки ООН на неприпустимі позасудові акти відплати щодо прихильників ІДІЛ і членів їх сімей.

"По всій країні щодо іракців, у яких були будь-які зв'язки з ІДІЛ, відбуваються акти помсти, включаючи виселення і конфіскацію їх будинків. Місія ООН в Іраку рекомендувала прем'єр-міністру вжити термінових заходів щодо забезпечення правопорядку та припинення таких дій", - сказав він.

Читайте також: Життя без ІДІЛ: Мосул знову відкриває лікарні та університети

Представник ООН підкреслив, що паралельно зі звільненням територій необхідно активізувати роботу з розмінування зон, де велися бойові дії, щодо їх стабілізації і відновлення.

Кубіш впевнений, що перемогу над ІДІЛ необхідно закріпити, і зробити це можна тільки за умови прихильності принципу верховенства права та правосуддя. Він нагадав також про важливість проведення реформ у сфері управління, особливо в південних провінціях країни.

"Не можна домогтися повної перемоги лише за допомогою військової кампанії", - попередив представник ООН.

Раніше повідомлялося, що життя у звільненому від терористів ІДІЛ іракському місті Мосул поступово повертається у звичне русло, а уряд країни завдяки власним зусиллям і міжнародній допомозі розраховує зробити це якомога швидше.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-