Життя без ІДІЛ: Мосул знову відкриває лікарні та університети

Життя без ІДІЛ: Мосул знову відкриває лікарні та університети

Укрінформ
Життя у звільненому від терористів ІДІЛ іракському місті Мосул поступово повертається у звичне русло, а уряд країни завдяки власним зусиллям та міжнародній допомозі розраховує зробити це якнайшвидше.

Про це у понеділок на прес-конференції з нагоди визволення Мосула заявив посол Республіки Ірак в Україні Бакір Ахмед Азіз Аль-Джаф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після звільненння лівобережної частини Мосула життя потроху повертається у своє звичайне русло - ті, хто виїхав з міста, почали повертатися у великій кількості, тут знову відкриваються лікарні, університети. Уряд, природно, підтримує місцеве населення", - сказав Бакір Ахмед Азіз Аль-Джаф.

Посол розповів, що міжнародна спільнота допомагає Іраку повернути переміщених осіб на свою територію і забезпечити їх усім необхідним. З другого боку, зазначив він, Ірак теж є багатою на природні ресурси країною і в змозі надати повний пакет допомоги, необхідної для переміщених осіб та їхнього безпечного життя у місті.

Читайте також: Рада ЄС затвердила концепцію нової цивільної місії в Іраку

За словами дипломата, з ініціативи прем'єр-міністра Іраку було створено так званий операційний кабінет для якнайшвидшого вирішення цих питань за підтримки урядових та неурядових організацій Іраку та інших країн.

Посол зауважив, що це не означає, що Ірак потребує міжнародної допомоги - вона необхідна країні для відновлення зруйнованих у результаті бойових дій об'єктів інфраструктури.

"З огляду на те, що Ірак є багатою і демократичною країною, ми сподіваємося за короткий час підняти Ірак на гідну висоту. Тому ми звертаємося до всіх країн світу, всіх наших друзів і партнерів за підтримкою наших зусиль", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, 9 липня влада Іраку оголосила про звільнення міста Мосул, яке у 2014 захопили бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава".

Мосул з 2014 року було головним містом "Ісламської держави" в Іраку. Тут лідер ІДІЛ проголосив свій "халіфат".

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні та єврокомісар з питань надання гуманітарної допомоги Христос Стиліанідес у спільній заяві привітали звільення Мосула і пообіцяли, що Європейський союз обіцяє і надалі підтримуватиме Ірак, в тому числі в гуманітарних питань, які виникнуть після звільнення міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-