Корейський півострів як ніколи близький до війни - експерт

Корейський півострів як ніколи близький до війни - експерт

Укрінформ
Своїми діями влада Росії та Китаю очевидно сприяє втіленню ядерних амбіцій Північної Кореї.

Таку думку кореспондентові Укрінформу висловив колишній голова Асоціації японологів Канади, доцент Карлтонського університету Оттави Якоб Коваліо.

«Ми є свідками існування антизахідної й антидемократичної вісі Пекін-Москва, яка співпрацює по усім міжнародним проблемам, включно із питанням Північної Кореї. Відповіддю на запитання про те, чи сприяє Росія своїми діями згортанню ракетної програми КНДР буде: «навпаки», - сказав Коваліо.

Читайте також: Санкції проти КНДР: Штати підготували проект резолюції Радбезу ООН

За його словами, ні Китай, ні РФ не виконують рішення Радбезу ООН щодо санкцій проти КНДР, регулярно постачаючи до Північної Кореї товари, зокрема пальне. Окрім цього, Китай наклав жорсткі де-факто санкції на Південну Корею, намагаючись примусити її відмовитися від участі у системі американської протиракетної оборони.

Читайте також: США на Алясці проведуть випробування системи ПРО

На переконання експерта, ці та інші фактори свідчать про небезпечну близькість збройних дій на Корейському півострові.

«У сучасному середовищі із кожним днем шанси на дипломатичне вирішення зменшуються, а на військове протистояння - зростає. Проте я би дуже хотів помилитися у цьому передбаченні», - сказав Коваліо.

Читайте також: Ракетний запуск Пхеньяна: літаки США і Південної Кореї провели тренування у відповідь

Він закликав Західні країни дотримуватися більш жорсткої політики стосовно КНДР та її союзників.

«Я вражений явною нездатністю Заходу впродовж останніх 10 років виявити та розробити способи протистояння таким діям РФ та Китаю. Якщо нинішня поведінка Москви та Пекіну може сказати нам щось про їх дії у майбутньому, то будь-яку участь Західних країн у китайському проекті нового Шовкового шляху слід призупинити, натомість Японії, США, ЄС та Канаді необхідно разом виробити координовану оборонну та стримуючу політику, в якій питання КНДР буде головним показником», - підсумував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-