"Лабораторія Касперського" розробила для ФСБ Росії секретний проект - Bloomberg

Укрінформ
Російська компанія "Лабораторія Касперського" працювала над секретним проектом для Федеральної служби безпеки (ФСБ) Російської Федерації.

Про це йдеться у статті видання Bloomberg.

"Корпоративні листи компанії, отримані Bloomberg Businessweek, показують, що "Лабораторія Касперського" підтримує набагато тісніші робочі відносини з головним розвідувальним органом Росії, ФСБ, ніж це публічно визнано. Вона розробила технології безпеки на вимогу розвідслужби і працювала над спільними проектами, які, на думку головного виконавчого директора, будуть незручними, якщо їх оприлюднять", - йдеться у матеріалі.

Видання посилається на листування електронною поштою керівника "Лабораторії" Євгена Касперського до керівництва компанії, починаючи з жовтня 2009 року. Російською мовою Касперський описав проект, таємно реалізований рік тому "на велике прохання з боку Луб'янки". У компанії підтвердили справжність електронних листів.

Видання зазначає, що йдеться про програмне забезпечення, яке дозволяє не тільки захиститися від хакерських атак, а й виявити місцезнаходження самих кіберзлочинців. За виявленими адресами відправляли фахівців, які брали участь у рейді разом зі спецслужбами.

Читайте також: Касперський готовий свідчити у Конгресі, щоб довести непричетність до ФСБ

"Проект включає в себе як технологію захисту від атак (фільтрів), так і взаємодії з організаторами ("розповсюдження" жертви) та активні контрзаходи (про які ми замовчуємо) тощо", - писав Касперський в одному з листів.

Як зазначається, "активні контрзаходи" - це термін, який використовують фахівці з безпеки, кажучи про хакерів. Це означає атаку на хакерів. Співрозмовник, знайомий з системою "Лабораторії Касперського" щодо захисту від DDoS-атак, розповів, що вона складається з двох частин. Перша - традиційна, що включає в себе переклад трафіку на сервери, які здатні з ним впоратися. Друга - "незвичайна" - Касперський в режимі реального часу передавав ФСБ інформацію про місцезнаходження хакерів і відправляв за цими адресами своїх фахівців, які брали участь у рейдах поряд із силовиками.

Автори публікації підкреслюють, що Касперський тримав розробку в секреті від співробітників своєї фірми.

Керівником проекту був головний юридичний фахівець компанії "Лабораторія Касперського" Ігор Чекунов, колишній поліцейський та офіцер КДБ. За інформацією джерел агентства, Чекунов займається технічною підтримкою ФСБ й інших служб, його роль полягає в зборі ідентифікаційних даних з комп'ютерів клієнтів.

Також на рейди разом зі співробітниками російських спецслужб виїздив, у тому числі, Руслан Стоянов, менеджер "Лабораторії Касперського". Раніше він працював у відділі кіберзлочинного управління МВС Росії. Стоянов проходить у справі про держзраду працівників ФСБ, пише видання.

У листах Касперський писав, що метою проекту було перетворення технології щодо захисту від DDoS-атак на масовий продукт для бізнесу.

"У майбутньому проект може стати одним із пунктів у списку послуг, які ми надаємо корпоративним клієнтам", - відзначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-