МЗС Грузії закликає світ дати оцінку російській

МЗС Грузії закликає світ дати оцінку російській "повзучій окупації"

Укрінформ
Офіційний Тбілісі вкрай занепокоєний останніми процесами на лінії окупації Цхінвальського регіону.

МЗС Грузії засуджує незаконне встановлення так званого прикордонного знаку в районі села Бершуєті Горійського району, внаслідок чого сільськогосподарські землі кількох місцевих фермерів опинилися по той бік лінії окупації.

Про це повідомляє "Новости-Грузия"

"Подія стала продовженням незаконного процесу т.з. бордерізації, яка не лише обмежує фундаментальні права місцевих жителів, але і завдає значної шкоди безпеці на місці, а також заважає зусиллям Грузії врегулювати конфлікт мирним шляхом", - йдеться в заяві грузинського зовнішньополітичного відомства.

У Тбілісі зазначають, що, "попри неодноразові заклики міжнародного співтовариства, Росія продовжує грубо порушувати принципи міжнародного права і свої зобов'язання, взяті відповідно до угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року".

МЗС Грузії вважає, що подія "ще раз указує на необхідність створення міжнародних механізмів безпеки і механізмів моніторингу прав людини на місцях".

"Міністерство закордонних справ Грузії закликає міжнародне співтовариство належним чином оцінити ситуацію на окупованій території Грузії і вжити відповідних заходів щодо припинення незаконних дій Росії", - сказано в заяві.

У свою чергу, центральна влада Грузії обіцяє використовувати всі можливі важелі для того, щоб ця дія Росії не залишилася без належної міжнародної оцінки і реакції.

У Місії спостерігачів Європейського Союзу (МСЄС) в Грузії також прокоментували подію на лінії окупації Цхінвальського регіону.

Читайте також: Повзуча окупація: Росія тишком «відрізала» від Грузії смугу в півкілометра

МСЄС поширила заяву, в якій йдеться, що представники місії виїхали на місце відразу після того, як в ЗМІ з'явилися повідомлення про встановлення нового "зеленого знаку" в безпосередній близькості від Бершуєті.

За даними МСЄС, лінія окупації поблизу Бершуєті дійсно була пересунута, але не минулого тижня, а в червні.

"МСЄС продовжуватиме уважно стежити за процесом бордерізації", - додали представники місії.

Територія Цхінвальського регіону і Абхазії офіційно оголошена в Грузії окупованою після військових дій між Росією і Грузією в серпні 2008 року, що завершилися визнанням Москвою самопроголошених держав Абхазії і Південної Осетії.

Раніше повідомлялося, що російські військові встановили ще один зелений банер з вказівкою так званого кордону на околиці грузинських сіл - Бершуєті і Собісі, там, де розташовані земельні ділянки місцевих жителів, пересунувши його від старого позначення так званого кордону далі ще на приблизно 500 м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-