В уряді Польщі стверджують, що “Північний потік-2” є політичним проектом РФ

В уряді Польщі стверджують, що “Північний потік-2” є політичним проектом РФ

Укрінформ
В уряді Польщі стверджують, що газопровід “Північний потік-2” є суто політичним проектом РФ, і його не можна відділити від економіки.

Таким чином уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський прокоментував спільну заяву глав МЗС Німеччини та Австрії, в якій вони покритикували Сенат США за нові санкції проти Росії, що передбачають покарання європейських компаній, які співпрацюють з енергетичним сектором РФ.

“Німеччина реалізує зараз великий інвестиційний проект з Російською Федерацією, хоча і стверджує, що це - комерційний проект, який реалізується “Газпромом” і західноєвропейськими фірмами. Очевидно, що будівництво “Північного потоку-2” є політичним проектом”,- заявив Наїмський в інтерв'ю Польському радіо, додаючи, що у цій ситуації важко відділити політику від економіки.

Польський чиновник також звернув увагу на висловлювання німецького та австрійського міністрів про те, що постачання енергоносіїв є справою Європи, а не США. Він зауважив, що за енергетичну безпеку країн відповідають саме уряди країн, а не Європа.

Читайте також: Прем'єр Польщі: "Північний потік-2" загрожує стабільності в Європі

“Це тверда і бездискусійна норма, записана в європейських положеннях. Це уряди окремих країни вирішують про джерела постачання енергоносіїв”,- наголосив Наїмський. Він додав, що польський уряд вирішуватиме звідки і у кого купувати газ.

Як інформувало агентство, Польща віддавна називає “Північний потік-2” політичним проектом, наголошуючи на своєму бажанні заблокувати його реалізацію. Водночас, Польща здійснює кроки з диверсифікації джерел енергопостачання. Так, нещодавно глави урядів Польщі й Данії підписали меморандум про будівництво Baltic Pipe (Балтійський трубопровід), який має частково замінити російський газ з 2022 року. Поляки також почали купляти на спотовому ринку скраплений газ із США. Перший газовоз з-за океану прибув декілька днів тому до польського LNG-терміналу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-