Росія фінансує антиєвропейських політиків для поширення пропаганди - NYT

Росія фінансує антиєвропейських політиків для поширення пропаганди - NYT

Укрінформ
Росія займається фінансуванням маргінальних політичних сил у Східній Європі для поширення пропаганди.

Про це йдеться у розслідуванні видання The New York Times. 

У публікації розкривається історія чеського активіста Ладислава Кашуки, який брав участь в організації мітингів.

Як повідомляється, він отримував гроші з Москви, на які організовував вуличні акції протесту. Йому запропонували початкову виплату в розмірі 300 євро на придбання прапорів та іншої необхідної атрибутики для акцій протесту проти НАТО та прозахідного уряду в Україні в чеській столиці Празі. Пізніше йому було запропоновано 500, щоб купити відеокамеру, аби знімати та викладати у мережі пропагандистські відео. Були запропоновані також й інші невеликі суми.

Кашука розповів, що влітку 2014 року він отримав 1,5 тис. євро від російського письменника-націоналіста білоруського походження Олександра Усовського. Видання повідомляє, що про їх співпрацю стало відомо з листування через електронну пошту і соцмережі, які пізніше викрили українські хакери.

"Це (співпраця - ред.) відкриває на найбільш низовому рівні особливо таємний аспект російської стратегії впливу: активістів-фрілансерів, які просувають ідеї РФ за кордоном, отримуючи підтримку від російських олігархів та інших наближених до Кремля осіб, а не конкретно від держави Росії", - йдеться у розслідуванні видання.

Зазначається, що діяльність Усовського була направлена на політичних маргіналів в Чехії, Угорщині, Польщі і Словаччині, але їх зусилля з тріском провалилися.

Також видання вказує на зв'язок Усовського з російським олігархом Костянтином Малафєєвим, який упродовж тривалого часу спонсорував письменника та його агентів. Проте згодом Усовський зажадав все більше грошей і почав пропонувати амбіціозніші ідеї.

Як пише видання, у березні 2015 року "польським друзям" Усовського знадобилося 292 700 євро, щоб потрапити до парламенту, а ультраправа угорська партія "Йоббік" запросила 10 тисяч євро на свій розвиток. Окрім цього, Усовський попросив 3 тисячі євро для неофашистської воєнізованої групи "Угорська гвардія". Малафєєву здалося, що це завеликі витрати, тому він припинив фінансування діяльності письменника.

За словами колишнього чиновника зі словацького МВС Даніеля Міло, який в даний час є експертом з екстремізму в Globsec, Усовський «є хорошим прикладом російських методів». "Він - маленький гвинтик у великій промисловості. Їх може бути декілька десятків", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-