Штати хочуть тимчасово розмістити Patriot у Литві - ЗМІ

Штати хочуть тимчасово розмістити Patriot у Литві - ЗМІ

Укрінформ
Пентагон розглядає можливість розміщення у Литві зенітно-ракетних комплексів Patriot під час проведення навчань НАТО влітку 2017 року.

Про це повідомили Associated Press кілька джерел в оборонному відомстві США, пише Meduza.

ЗРК, за словами співрозмовників агентства, планується розгорнути в Литві в липні під час навчань з протиповітряної оборони. До кінця серпня - початку вересня, коли РФ і Білорусь планують проводити навчання "Захід-2017", Patriot покинуть регіон, додали вони.

Якщо рішення про тимчасове розгортання Patriot у Литві буде прийнято, зазначає AP, це стане першим випадком розміщення цих комплексів в країнах Балтії.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс, який прибув 10 травня з візитом до Литви, відмовився прямо відповідати на запитання журналістів про розміщення ЗРК Patriot в цій країні. Меттіс лише в черговий раз підкреслив, що США вважають ці комплекси суто оборонними і такими, що не загрожують безпеці Росії.

Президент Литви Даля Грібаускайте на спільній прес-конференції з Меттісом також обмежилася заявою, що країни Балтії потребують "всіх розумних засобів захисту та стримування".

Раніше Грібаускайте неодноразово виступала за створення в регіоні системи протиповітряної оборони.

Російська влада раніше вкрай негативно реагувала на можливість розміщення біля кордонів країни ЗРК Patriot. РФ, зокрема, виступала проти розміщення таких комплексів у Польщі.

Восени 2016 року Росія перекинула в Калінінградську область комплекси С-400 і "Іскандер". Держдепартамент США тоді назвав це рішення "загрозою європейській безпеці".

В кінці серпня - початку вересня 2017 року на території Калінінградської області і в Білорусі повинні пройти великі спільні навчання "Захід-2017". За оцінкою Пентагону, повідомила The Washington Post, в навчаннях будуть задіяні від 70 тисяч до 100 тисяч російських військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-