Німеччина вважає побиття депутатів у Македонії “негідним для ЄС”

Німеччина вважає побиття депутатів у Македонії “негідним для ЄС”

Укрінформ
Події, що відбулися напередодні в македонському парламенті неприпустимі в країні, яка прагне стати повноправним членом Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних ФРН Зігмар Габріель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Події в Македонії, де вчора штурмували парламент і били депутатів на очах у сил безпеки, несумісні з тим, чого ми очікуємо від кандидата в ЄС», - сказав абріель.

Він підкреслив, що в Македонії має бути нарешті сформовано уряд силами, обраними до парламенту на демократичних виборах в грудні минулого року. «Те, що попередня правляча партія це заперечує і що їх прихильники штурмують парламент і б'ють депутатів, - неприйнятно», - підкреслив Габріель, додавши, що це «не має нічого спільного з європейськими цінностями».

За його словами, в Берліні очікують, що македонська влада подбають про наведення порядку в країні і забезпечать визнання результатів виборів.

«Талат Джафері є конституційно обраним спікером парламенту, і результати голосування в ході парламентських виборів мають дотримуватися навіть його супротивниками», - заявив глава німецького МЗС.

Ситуацію в Скоп'є Габріель має намір обговорити сьогодні на Мальті зі своїм македонським колегою Миколою Попоски.

Як повідомлялося, політична криза в Македонії загострилася в грудні 2016 року, коли на парламентських виборах перемогла націонал-консервативна партія екс-прем'єра Ніколи Груєвскі - ВМРО-ДПМНЄ ("Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія за македонську національну єдність"). Проте консерватори не змогли сформувати правлячу коаліцію.

У той же час лідерові опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) Зорану Заєву вдалося заручитися у парламенті підтримкою трьох партій, що представляють інтереси албанської меншини, в обмін на згоду з вимогами розширити права етнічних албанців і надати албанській мові статус другої державної.

Правляча партія "ВМРО-ДПМНЄ" протягом декількох тижнів перешкоджає коаліції у формуванні нового уряду.

24 квітня в Скоп'є знову пройшли протести проти залучення албанських партій в урядову коаліцію. Протестувальники називають героєм президента Георге Іванова за те, що він відмовився дати коаліції мандат на формування нового уряду, хоча вона і має більшість в парламенті.

27 квітня прихильники колишнього прем'єр-міністра Миколи Груєвські прорвалися в будівлю парламенту після того, як правляча коаліція обрала спікером албанця Талата Хафери. Під час сутичок у парламенті було поранено лідера соціал-демократів Зоран Заєва та кілька його однопартійців. При цьому демонстранти вимагали проведення нових парламентських виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-