Демонстранти взяли штурмом парламент Македонії

Демонстранти взяли штурмом парламент Македонії

Відео
Укрінформ
У столиці Македонії Скоп'є в четвер, 27 квітня, сотні демонстрантів взяли штурмом парламент.

Як повідомляє DW, в четвер, 27 квітня, прихильники колишнього прем'єр-міністра країни Ніколи Груєвські прорвалися у будівлю після того, як правляча коаліція обрала спікером парламенту албанця Талата Хафері. Демонстранти співали гімн і вимагали нових парламентських виборів.

Під час штурму постраждали кілька депутатів, у тому числі лідер опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) Зоран Заєв, а також члени албанської партії. Поліція застосувала шумові гранати та відтіснила протестувальників від будівлі парламенту, щоб евакуювати звідти депутатів, передає Reuters.

Політична криза в Македонії загострилася в грудні 2016 року, коли на парламентських виборах перемогла націонал-консервативна партія екс-прем'єра Груєвські - ВМРО-ДПМНЄ ("Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія за македонську національну єдність"). Проте консерватори не змогли сформувати правлячу коаліцію.

Натомість Заєву - лідеру СДСМ, який отримав 49 місць у парламенті, - вдалося заручитися підтримкою трьох партій, що представляють інтереси албанської меншини, в обмін на згоду з вимогами розширити права етнічних албанців і надати албанській мові статус другої державної.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-