У Ризі обговорили боротьбу з кремлівськими фейками проти НАТО

У Ризі обговорили боротьбу з кремлівськими фейками проти НАТО

Укрінформ
"Центр аналізу європейської політики" у Вашингтоні (CEPA) і ризький Центр NATO StratCom COE у партнерстві з "Місією США у НАТО" провели у Ризі конференцію на тему "НАТО в епоху дезинформації: розуміння загрози".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Раніше реалії життя в СРСР описувалися Солженіциним в "Архіпелазі ГУЛАГ". На даний момент ми маємо право говорити про російський "Архіпелаг пропаганди", який отруює життя всередині країни, а також псує його навколишньому світові", - сказав один з доповідачів Мартиньш Капранс (CEPA).

В цілому, було зроблено чотири доповіді з подальшим обговоренням у рамках двох панелей: "1. Розуміння інструментарію Кремля: захист в інформаційному просторі", "2. Як визначити та проконтролювати віртуальні маніпуляції".

Під час цього було розглянуто широке коло проблем: способи та особливості поширення кремлівської пропаганди у Східній та Центральній Європі, у тому числі в окремих країнах, регіонах (Балтія, Україна та ін.); тактика та стратегія відповідей на російську пропаганду і дезінформацію(необхідність не лише прямування у руслі, заданому супротивником, а випередження); підвищення престижу журналістської професії на противагу виродженню журналістики у пропаганду, що відбувається в РФ і т. д.

Розглядалися також конкретні приклади: як Росія проводить пропагандистську дифамацію розміщення частин НАТО у Латвії, Литві, Естонії. Наголос при цьому робиться переважно на двох напрямах: перебільшення побутових труднощів (нібито, країни Балтії не можуть забезпечити гідний рівень життя), з іншого боку - завищення в багато разів кримінальної небезпеки, яка йде від іноземних військових, що прибули.

"Ми маємо навчити людей правильно відбирати інформацію, відкидати, відлущувати дезінформацію. Але поки що суспільство, люди системно не готові до подібної роботи. Багато хто не хоче забивати собі голову подібними "дурницями". Наше завдання - все ж постаратися підготувати їх до цього", - підбив підсумок конференції Яніс Сартс, директор ризького Центру NATO StratCom COE.

На підсумковий погляд доповідачів, поки НАТО розгортається на передовій у Європі, Кремль проводить польові випробування нових підривних технологій проти союзних військ. І цьому необхідно протистояти - адекватно, системно, на постійній основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-