Японія розмірковує над відправленням військових на Корейський півострів

Японія розмірковує над відправленням військових на Корейський півострів

Укрінформ
Японія підготує своїх військових для евакуації власних громадян з Корейського півострова в разі загострення конфлікту між Заходом та КНДР. 

Про це заявила міністр оборони Японії Томомі Інада у вівторок, 18 квітня, повідомляє DW

За її словами, подібна закордонна місія дозволена японським законодавством, однак потребує згоди країни, до якої відправляються війська.

Водночас, як зазначають ЗМІ, якщо ідея Інади стане конкретною ініціативою, вона ризикує наразитися на спротив Південної Кореї через можливі історичні паралелі, адже японські війська з 1910 по 1945 рік окупували півострів, і Корея тоді фактично була колонією.

Після Другої світової війни чисельність військ Японії було суттєво скорочено, а їхні функції були законом обмежені обороною. Однак у 2015 році було ухвалено закон, який вперше з часу завершення війни дозволяє участь японських військ у операціях за кордоном. 

Варто зауважити, що заява глави міноборони Японії пролунала на тлі візиту віце-президента США Майка Пенса до країни. Під час розмови з прем'єром Японії Сіндзо Абе сторони дійшли згоди спільно переконувати Китай сильніше вплинути на Північну Корею, аби та відмовилася від войовничої риторики останніх місяців. Водночас Пенс запевнив японського лідера у непорушній підтримці Японії з боку Америки.

Як відомо, Північна Корея останнім часом неодноразово проводила ракетні і ядерні випробування та погрожувала США і їхнім союзникам застосуванням ядерної зброї в разі виникнення загроз. Попри міжнародні санкції ООН, очікується, що КНДР може незабаром провести шості ядерні випробування в своїй історії.̀

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-