Трамп отримав перевагу в судовій гілці влади Америки

Трамп отримав перевагу в судовій гілці влади Америки

Укрінформ
Затверджений Сенатом у п'ятницю на посаду Верховного судді номінант президента Трампа Ніл Горсач у понеділок склав присягу та став пожиттєвим суддею в цій найвищій судовій інстанції США.

Водночас, це призначення вплине на всі три гілки американської влади – в адміністрації, Конгресі й суді, пише центральне видання USA Today.

"Завершення 14-місячного процесу (призначення верховного судді – ред.) матиме великий вплив на всі три гілки влади. Це поверне суду повну силу після періоду, протягом якого він ухвалював "нічийне" рішення в чотирьох справах, відклавши інші та уникаючи прийняття радикальних постанов", - зауважує видання.

До нинішнього часу, після смерті в лютому 2016 року судді Антоніна Скаліа, Верховний суд США складався з восьми судей, номінованих порівну (чотири на чотири) від Демократичної та Республіканської партій.

"Це дасть президенту Трампу його першу велику перевагу на тлі плутанини в питаннях охорони здоров'я, імміграції та зв'язків Білого дому з Росією", - зазначає центральна газета.

Нагадаємо: для затвердження Ніла Горсача в Сенаті республіканцям у п'ятницю довелося застосувати "ядерний варіант", тобто змінити процедуру голосування, зменшивши необхідний прохідний бар'єр для кандидата.

Самі ж республіканці бачать у Горсачі еталон дотримання законів під час прийняття рішень.

"Він стане фантастичним доповненням (Верховного – ред.) суду. Ним пишатиметься американський народ", - заявив у цьому зв'язку лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл.

У демократів щодо призначення ставленика Трампа у вищій судовій інстанції має місце занепокоєння. Лідер меншості Чарльз Шумер, зокрема, висловив сподівання, що Горсач працюватиме на користь народу, а не корпоративних інтересів.

"Верховний суд усе більше зміщується в бік корпоративного суду, який віддає перевагу роботодавцям, корпораціям і особливим інтересам, що не виходять за межі інтересів працюючих американців", - заявив лідер демократів у Сенаті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-