Тіллерсон звинуватив Росію у причетності до хіматаки Асада

Тіллерсон звинуватив Росію у причетності до хіматаки Асада

Заява
Укрінформ
Державний секретар США Рекс Тіллерсон, який наступного тижня має відвідати з візитом Москву, звинуватив Росію в некомпетентності або співучасті під час проведення сирійською авіацією хімічної атаки проти цивільного населення в провінції Ідліб.

Повний текст його заяви журналістам в Мар а Лаго (штат Флорида, США), яку він зробив напередодні ввечері, Державний департамент США оприлюднив у п'ятницю, повідомляє Укрінформ.

"Ми маємо дуже високий рівень упевненості, що (хімічні – ред.) атаки проводилися з літаків під керівництвом режиму Башара аль-Асада, і ми також маємо дуже високу впевненість, що під час нападів використовувався нервово-паралітичний газ Зарин", - зауважив держсекретар США.

Він підкреслив, що це було проведено в порушення попередніх угод, відповідно до резолюції 2118 Ради Безпеки ООН, а також Додатку А про те, що уряд Сирії сам у 2013 році зобов'язався позбавитися від хімічної зброї під контролем Росії і США. За його словами, уряд Росії в угоді підтвердив, що визначить місця зберігання цієї зброї, забезпечить належне поводження з нею та знищення, а також що РФ виступатиме в якості гаранта, що ця зброя більше не з'явиться в Сирії.

"Очевидно, що Росія поставилася безвідповідально до виконання своїх зобов'язань від 2013 року. Тож, РФ або була співучасником, або ж Росія була просто некомпетентна у своїй здатності довести виконання цієї угоди до кінця", - підкреслив Тіллерсон.

Держсекретар США також звернув увагу на те, що не можна дозволити Асаду використовувати хімічну зброю без відповіді з боку міжнародного співтовариства, оскільки без належної реакції це можуть зробити й інші диктатори. "Тому дуже важливо, щоб певні дії були прийняті міжнародною спільнотою, щоб зрозуміти, що використання хімічної зброї залишається порушенням міжнародних норм", - наголосив глава Держдепартаменту США.

Тіллерсон також уточнив щодо контактів з росіянами перед нанесенням США ракетного удару по сирійській авіабазі. "З Москвою, з президентом Путіним не було контактів. Існують військові угоди щодо уникнення конфліктів з російськими військовими на місцях, і наші сили так діяли в рамках та відповідно до цих де-конфліктних угод під час координації цієї конкретної атаки", - зазначив держсекретар США.

Як повідомлялося, на початку тижня Державний департамент США анонсував візит державного секретаря Рекса Тіллерсона до російської столиці.

Фото: Xinhua/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-