У Мінську затримали сотні людей - білоруська активістка

У Мінську затримали сотні людей - білоруська активістка

Укрінформ
Спостерігачів у правозахисному центрі "Вясна" у Мінську затримали, щоб нейтралізувати на час проведення акції протесту, вважає білоруська активістка, екс-координатор акції зі звільнення політичних в'язнів Кремля LetMyPeopleGoUkraine Паліна Бродік.

Про це вона повідомила Укрінформу після звільнення з міліції.

За словами Бродік, її і ще близько 60 активістів, акредитованих від Білоруського Гельсінського комітету, затримали сьогодні близько 12.45 в офісі правозахисного центру "Вясна", де вони проходили інструктаж як спостерігачі за мітингом у День Волі - традиційною акцією в річницю проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки.

Як розповіла Бродік, у двері центру зателефонувала дівчина, і коли їх відкрив один з учасників інструктажу, він отримав сильний удар по голові і в офіс увірвалися 10-15 чоловіків у цивільному і у формі ОМОНу. Вони брутально, без будь-яких пояснень поклали всіх присутніх на підлогу, почали фотографувати обличчя, питати імена і обшукувати. При цьому нічого не пояснювали і не відповідали на запитання. Пізніше хлопець, якого вдарили по голові, був змушений поїхати в лікарню, зазначила Бродік.

Потім усіх вивели у двір, де було дуже багато співробітників ОМОНу в масках, і повезли до Первомайського РВВС. За словами активістки, автобус був маленький, і щоб всім поміститися, доводилося сідати по три-чотири людини на два місця.

У  РВВС затриманих помістили в спортзал, бо, мабуть, у самому відділі не вистачало місця для всіх. Ніяких обвинувачень не висували, протоколи не складали. Знову обшукали, переписали всіх і групами почали випускати близько 15.15.

За словами активістки, серед затриманих були громадяни Білорусі, РФ і Франції. 

Бродік вважає, що їх всіх затримали, щоб нейтралізувати на час проведення акції.

“Весь центр Мінська був оточений військами. Такої кількості техніки я не бачила ніколи", - розповідає активістка.

За її словами, сьогодні в Мінську затримали сотні людей, що вийшли на мітинг в честь Дня Волі. Причому хапали всіх без розбору – просто перехожих.

"Біля офісу "Вясна", коли нас виводили в автобус, так схопили трьох людей, які просто проходили. Причому серед затриманих була неповнолітня дівчина. Та, незважаючи на це, її відмовлялися відпускати з РВВС", - розповіла Бродік.

За її словами, коли їх відпустили з Первомайського РВВС, вона побачила у відділку близько 30 затриманих, які стояли обличчям до стіни - "на розтяжку", з піднятими вгору руками. За даними активістки, крім 60 спостерігачів, затриманих разом з нею, близько 120 затриманих відвезли в Московське РВВС, близько 90 – у Радянське. 

У центрі міста, як писали ЗМІ, затримували і молодих, і старих, і інвалідів з паличками, каже Бродік.

Вона розповіла, що в центрі Мінська сьогодні були закриті станції метро, на багатьох підприємствах оголосили робочий день або співробітників вивели на "суботники". Перед акцією були затримані всі опозиційні лідери. Наприклад, один з кандидатів у президенти на останніх виборах Володимир Некляєв був затриманий, коли їхав з Варшави у Мінськ, а у лідера Білоруської соціал-демократичної партії Миколи Статкевича і членів його сім'ї блокували телефони, зламали акаунти в соцмережах і від їх імені почали розповсюджувати неправдиву інформацію, що нібито мітинг не відбудеться.

За словами Бродік, опозиційні активісти закликають всіх білорусів вийти на мітинг і завтра – на знак протесту проти сьогоднішніх затримань. Вона також закликала українців підтримати завтрашню акцію солідарності з білорусами в Києві, яка відбудеться біля Посольства Білорусі в Києві о 18.00. 

Як повідомляє портал «Білоруські новини», спроба демократичної громадськості провести 25 березня в Мінську традиційну акцію в річницю проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки вилилася в масові затримання. Влада зірвала плани організаторів провести цивілізовану ходу і грубо припинила спроби людей вийти на марш.

Мінський міськвиконком дозволив провести акцію з нагоди Дня Волі у парку Дружби народів. З 12:00 до 12:20 - збір учасників, потім годинний мітинг. Це рішення було оголошено лише увечері 24 березня, тоді як за законом заявники акції повинні були отримати відповідь від міської влади не пізніше ніж за п'ять днів до акції. Мінміськвиконком двічі скасовував зустрічі з заявниками акції. Врешті-решт ті прийняли рішення зняти з себе відповідальність і відкликали свої заявки.

Початкова заявка на День Волі передбачала збір учасників біля будівлі Академії наук о 14:00 і ходу в парк Янки Купали, де мав пройти мітинг.

Ще одну акцію 25 березня в Мінську — черговий «Марш недармоїдів» — планував Микола Статкевич. Він також закликав зібратися о 14:00 біля Академії наук, але кінцевою точкою маршруту називав площу Незалежності. Статкевич не подавав заявку на проведення акції, але повідомив Мінміськвиконком про свій намір.

24 березня акаунти Статкевича і його дружини в Facebook, а також особистий сайт политика було зламано. Від імені Статкевича була поширена фейкова інформація про скасування акції. Сьогодні в Мінську Статкевич не з'явився. Де він і що з ним — невідомо.

Сьогодні в центр столиці були стягнуті небачені раніше сили міліції, патрульно-постова служба, ОМОН, спецназ, внутрішні війська, ДАІ. Кілька десятків автозаків, десятки автобусів, кілька одиниць спеціальної техніки — водомети, штурмові машини, броньовики.

Район Академії наук був оточений. Практично відразу ж почалися затримання. Хапали всіх підряд — і тих, хто спеціально прийшов на акцію, й випадкових перехожих та журналістів. Кількість затриманих точно не відома, але рахунок може йти на сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-