Вибори голови Євроради: Польща вже агітує за Саріуш-Вольського

Вибори голови Євроради: Польща вже агітує за Саріуш-Вольського

Укрінформ
Польща активно лобіює кандидатуру депутата Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського на посаду президента Євроради як альтернативу Дональду Туску. Варшава проводить активні консультації з іншими країнами з цього приводу.

Про це у Брюсселі заявив у понеділок глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує tvn24.pl

"Саріуш-Вольський є кандидатурою від Польщі. З цього приводу вирішуватиме Європейська Рада", - заявив Ващиковський.

Він зазначив, що не знає, скільки країн підтримають кандидатуру Саріуш-Вольського. "Мене це не цікавить. Мене цікавить, що це кандидат Польщі, і він залишається у грі", - констатував глава польської дипломатії.

Напередодні Ващиковський зустрівся у Брюсселі з главами МЗС "Вишеградської групи" (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) і Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди, Люксембург). Під час зустрічі він обговорював, зокрема, також і можливість підтримки іншими країнами кандидатури Саріуш-Вольського.

Як інформувало агентство, минулої суботи Польща офіційно повідомила, що не підтримає переобрання екс-прем’єр-міністра країни, чинного президента Євроради Дональда Туска на наступну каденцію (два з половиною роки). Своє рішення офіційна Варшава обгрунтовує тим, що глава Європейської ради порушив правило нейтральності щодо країни-члена ЄС і у внутрішньополітичній суперечці в Польщі відкрито став на бік опозиції.

Водночас Польща висунула альтернативну кандидатуру - євродепутата Саріуш-Вольсьского. Після оголошення рішення про подачу Польщею кандидатури Саріуш-Вольського на посаду президента Євроради від Польщі польська опозиційна партія "Громадянська платформа" (РО), до якої він належав, виключила його зі своїх лав.

Нещодавно Європейська народна партія підтвердила, що підтримує переобрання Туска на посаду президента Євроради.

Під час саміту ЄС 9-10 березня лідери країн повинні будуть вирішити, чи Туск залишиться на посаді на наступні 2,5 року. У травні завершується його перша 2,5-річна каденція.

Фото: polradio.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-