Лондон не хоче платити Брюсселю 60 млрд євро за Brexit

Лондон не хоче платити Брюсселю 60 млрд євро за Brexit

Укрінформ
Влада Великобританії може відмовитися від виплати 60 мільярдів євро Євросоюзу після виходу зі спільноти, а У Брюсселя немає юридичних підстав вимагати їх від Лондона.

Про таке йдеться в оприлюдненому в суботу, 4 березня доповіді комітету Палати лордів з питань відносин з ЄС.

На думку авторів доповіді, у Лондона немає зобов'язань виплачувати так званий "за рахунок Brexit" в розмірі 55-60 мільярдів євро, розроблений командою Мішеля Барньє, який очолює делегацію ЄС на переговорах щодо Brexit. Цей рахунок передбачає, зокрема, погашення британської частки по виплаті пенсій колишнім чиновникам ЄС, за непогашеними кредитами та за витратами на виведення з експлуатації атомних електростанцій. Барньє очікує, що Лондон буде здійснювати виплати в бюджет ЄС ще в 2019 і 2020 році.

Питання про виплати Лондона Євросоюзу стане важливим чинником на переговорах з Брюсселем.

"У Великобританії, мабуть, буде сильна правова позиція щодо бюджету ЄС після виходу зі спільноти, і це важлива обставина на переговорах по Brexit на підставі 50-ї статті (Лісабонського договору - Ред.)", - заявила голова підкомітету з фінансових відносин з ЄС Кішвер Фолкнер.

Далі Фолкнер допустила, що британська влада тим не менш виплатять необхідну суму в обмін на певні поступки з боку ЄС. "Уряд (Великобританії - Ред.) має порівняти фінансові та політичні втрати, пов'язані з такими виплатами, з потенційним прибутком від інших аспектів, які будуть обговорюватися на переговорах", - цитує DW.

Такими поступками може стати привілейований доступ Великобританії до європейських ринків, а також співпраця у сфері правосуддя та безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-