Меркель про скасування виступів турецьких міністрів: Це не наше рішення

Меркель про скасування виступів турецьких міністрів: Це не наше рішення

Укрінформ
Три скасування поспіль виступів в різних німецьких містах турецьких міністрів змусили канцлера ФРН Ангелу Меркель прокоментувати ситуацію.

Про це повідомляє Spiegel.

"Рішення про виступи перебувають у Німеччині на рівні комун, а не федерального уряду", - заявила Меркель.

Як повідомляв Укрінформ, у Німеччині нещодавно скасовані виступи одразу двох міністрів турецького уряду в різних містах: міністра юстиції Бекіра Боздага в Гаггенгау, міністра економіки Ніхата Зейбекчі в Кельні й пізніше у Фрехені. Пояснення – місця, де мали відбутися виступи, не відповідають необхідним умовам безпеки.

Спостерігачі кажуть, що до такого рішення місцеву владу спонукали побоювання, що виступи чиновників у містах за участю великої кількості громадян турецького походження можуть привести до конфліктів прихильників і противників уряду Туреччини, оскільки, очевидно, що йшлося б також і про майбутній референдум щодо розширення повноважень президента.

У Німеччині вже мали місце сутички між прихильниками і противниками курсу президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Це викликало невдоволення влади Німеччини, де проживає 3-мільйонна турецька громада.

Офіційне пояснення не задовольнило Анкару, яка викликала "на килим" німецького посла в Туреччині. Підключився до критики і особисто глава МЗС країни, який звинуватив Берлін у подвійних стандартах і пригрозив "наслідками" для двостороннього співробітництва. Чергову ескалацію у двосторонніх відносинах мають намір обговорити 8 березня міністри закордонних справ Зігмар Габріель і Мевлют Чавушоглу.

Відносини між Берліном і Анкарою неухильно погіршуються протягом останнього року. Почалося з визнання бундестагом геноциду вірмен Османською імперією більше 100 років тому, потім був скандал з сатиричними віршами на адресу Ердогана німецького сатирика, потім була заборона на відвідування німецькими депутатами солдатів бундесверу на базі ВПС Інджирлік. Цього тижня сторони вступили в різку дискусію через арешт у Стамбулі журналіста німецької газети Деніза Юсела.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-