Берлін закликає обережно ставитися до збільшення оборонних витрат

Берлін закликає обережно ставитися до збільшення оборонних витрат

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель закликає обережно поставитись до збільшення оборонних бюджетів і більше уваги зосередити на інших аспектах допомоги кризовим регіонам.

Про це він заявив, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Я не проти підвищення, але не потрібно показувати один на одного пальцем", - заявив Габріель.

Він нагадав, що Німеччині для того, щоб вийти на 2-відсотковий рівень витрат на оборону в ВВП, потрібні додатково 25 млрд євро. «Я не знаю, де взяти цю суму», - визнав Габріель.

Він закликав проявити обережність у підвищенні витрат, оскільки сьогодні усі знають, що не завжди військові методи приносять бажаний результат, що невоєнні методи найчастіше дають велику віддачу, а нарощування витрат не означає автоматично безпеку.

Глава німецького МЗС звернув увагу на те, що ФРН витрачає 30-40 млрд на біженців, потік яких став «результатом невдач військових операцій у минулому», натякнувши на США, з «інструментами» яких Європа не завжди згодна. Водночас він визнав, що європейці завжди розраховували, що американці своєю військовою потужністю зможуть врегулювати ці конфлікти, а самі обіймали відсторонену позицію.

Габріель запропонував вважати ці 30-40 млрд вкладом в стабілізацію ситуації.

Габріель

Він також звернувся до досвіду Греції, яка одна з 5 країн НАТО має рівень витрат, які відповідають визначеному НАТО - 2%. Міністр вважає, що для цієї країни це невиправдано. "Як може країна стільки витрачати на оборону, коли не здатна виплачувати пенсії. Чи сприяє це безпеці та стабільності Греції?", - поставив Габріель питання присутнім.

Це перший публічний виступ Габріеля на такому форумі як глави німецької дипломатії. 

Фото: @MunSecConf

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-