Трамп переклав відповідальність за застосування тортур на Пентагон

Трамп переклав відповідальність за застосування тортур на Пентагон

Укрінформ
Президент США наділить міністра оборони повноваженнями приймати рішення щодо застосування або незастосування тортур під час допитів затриманих терористів.

Про це він заявив у п'ятницю під час спільної прес-конференції з британським прем'єром Терезою Мей у Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Не обов'язково, що я згоден з цим, але можу вам сказати, що його рішення (глави Пентагону Джеймса Маттіса – ред.) буде визначальним, оскільки я наділяю його такими повноваженнями", - заявив президент США.

При цьому він підкреслив, що покладатиметься на міністра оборони як на досвідченого фахівця.

Питання тортур набуло актуальності цього тижня після появи в американських ЗМІ проекту указу, який скасовував заборону адміністрації Обами від 2009 року на застосування тортур під час допитів захоплених терористів. Хоча речник Білого дому спробував відхреститися від цього документа, сам Трамп пізніше виступив на захист таких методів.

Тим часом, ініціатива Трампа отримала категоричне засудження з боку голови Комітету Сенату США Джона Маккейна, який нагадав, що заборона тортур прописана в законі США. Крім того, свою позицію проти висловили представники республіканського керівництва в Конгресі – спікер Палати представників Пола Райана і лідера республіканської більшості в Сенаті Мітча Маккеонела.

Крім того, Джеймс Меттіс під час слухань у Сенаті заявив, що не підтримує застосування тортур під час допитів. Пізніше речник Пентагону підтвердив, що міністр Меттіс має намір дотримуватися та захищати Міжнародне право, Право під час збройних конфліктів, Женевські конвенції і законодавство США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-