Закон садистів: Держдума РФ дозволила застосовувати силу до ув'язнених

Закон садистів: Держдума РФ дозволила застосовувати силу до ув'язнених

Укрінформ
Державна дума Росії ухвалила закон, що регламентує застосування фізичної сили до ув'язнених, який правозахисники називають "законом садистів".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Російська Державна дума ухвалила у третьому читанні законопроект, що регламентує застосування до ув'язнених фізичної сили, спецзасобів і вогнепальної зброї", - йдеться у повідомленні.

Його було внесено до Держдуми у травні 2015 року, і в жовтні того самого року він пройшов перше читання.

Тоді ж правозахисники і журналісти назвали його "законом садистів" через норму, що дозволяє співробітникам Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) застосовувати силу і спецзасоби до ув'язнених за порушення режиму утримання. Після критики правозахисників перед другим читанням цю норму було виключено. У документі також з'явилася вимога про "невідкладний" виклик лікаря до засуджених після застосування сили, спецзасобів або зброї, щоб медики могли зафіксувати всі ушкодження засуджених.

Застосування сили і спецзасобів зніматимуть на відеореєстратор лише за наявності технічної можливості.

Поправки до законопроекту було внесено на початку грудня 2016 року після появи листа ув'язненого опозиційного активіста Ільдара Дадіна про тортури в карельській колонії. Це повідомлення викликало великий громадський резонанс. Після перевірки ФСВП і Слідчий комітет заявили, що не знайшли доказів застосування насильства. Правозахисники стверджують, що слова Дадіна підтверджують розповіді інших ув'язнених. Пізніше активіста перевели до одної з виправних установ Вологди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-