47 українських вояків скаржаться міжнародним судам на тортури у полоні - СБУ

47 українських вояків скаржаться міжнародним судам на тортури у полоні - СБУ

Укрінформ
У міжнародні інстанції звернулися 47 визволених з полону військовослужбовців, до яких бойовики застосовували тортури.

Про це на брифінгу у вівторок поінформував начальник Головного апарату Служби безпеки Олександр Ткачук, повідомляє Укрінформ.

"На сьогодні 47 колишніх полонених військовослужбовців вирішили звернутися до міжнародних інстанцій з приводу жорстокого поводження з ними під час перебування в полоні з боку російських спецслужб і бойовиків. Наразі 31 скарга вже направлена на адреси різних міжнародних інституцій, у тому числі до міжнародного представника ООН з прав людини", - сказав Ткачук.

За його словами, СБУ кілька місяців тому розпочала збір свідчень колишніх полонених, до яких застосовували тортури. За цей час вдалося опитати близько 1400 військовослужбовців. "Більшість із них засвідчила, що до них застосовували тортури і змушували переходити на бік ворога та співпрацювати з російськими спецслужбами. Найбільшу жорстокість виявляли до наших розвідників, десантників, артилеристів, а також до бійців добробатів", - зазначив начальник Головного апарату СБУ.

За свідченнями колишніх бранців, бойовики застосовували такі види катувань, як ампутація кінцівок та інших частин тіла, удушення через блокування дихальних шляхів водою або за  допомогою протигазу, ураження електрострумом, завдання опіків хімічними кислотами, примушування під загрозою смерті до вбивства інших полонених, побиття гумовими палицями, металевими прутами, автоматичною зброєю, залишення без їжі протягом декількох днів та розміщення в положенні стоячи у ямах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-