Польська опозиція вимагає доступу ЗМІ до Сейму і переголосування

Польська опозиція вимагає доступу ЗМІ до Сейму і переголосування

Фото
Укрінформ
Парламентська опозиція вимагає від влади негайного допуску ЗМІ до парламенту, а також переголосування законів, які правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) ухвалила самостійно, без допуску інших партій.

На цьому лідери опозиційних партій, а також Комітету захисту демократії (KOD) заявили під час демонстрації, яка розпочалася під Конституційним судом Польщі, передає кореспондент Укрінформу в РП.

“Ми вважаємо, що є дуже багато сумнівів, що стосується кворуму і забороні участі депутатів (від опозиції – ред.) в цьому засіданні. Потрібно повторити це засідання Сейму”,- заявив лідер Польської селянської партії Владислав Косіняк-Камиш.

Лідер партії “Cучасна” Ришард Петру наголосив, що влада повинна зробити крок назад.

“Вони усвідомлюють, що засідання клубу PiS, яке несподівано перетворилося у парламентське засідання, є нелегальним з двох причин: невідомо, чи в залі була достатня кількість депутатів для кворуму, і по-друге – не всі депутати могли зайти до зали”,- наголосив Петру.

Він підкреслив, що таким чином влада “не ухвалила бюджет”, а це означає, що президент навіть може розпустити парламент.

Петру підкреслив, що необхідно негайно допустити ЗМІ до парламенту, а також вирішити проблему з останніми голосуваннями – провести нормальну бюджетну дискусію.

Екс-президент Польщі Броніслав Коморовський наголосив,  що попри виборчі поразки, відчуття слабкості опозиції “вже проходить”.

“Минає складний, але в багатьох випадках переможний рік, оскільки виник великий фронт оборони польської демократії, що включає в себе партії парламентської опозиції, а також позапарламентську опозицію, а також великий рух громадян – Комітет захисту демократії”, - заявив Коморовський під час демонстрації.

Він підкреслив, що від рішучих дій громадянського суспільства й опозиції побачив в очах лідерів країни, які відчували себе самовпевнено і легковажно ставилися до інших, страх. “На моє переконання, вчора серед влади можна було побачити ознаки страху, і нехай так і залишиться”,- підкреслив екс-президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-