Україна в ООН хоче посилення контролю над зброєю масового знищення

Україна в ООН хоче посилення контролю над зброєю масового знищення

Укрінформ
Українська делегація виступила в ООН за посилення міжнародних заходів протидії розповсюдженню зброї масового знищення – з метою уникнення можливості її появи у терористів або недержавних угруповань.

Про це заявив у четвер на відкритих дебатах в Раді Безпеки Організації заступник глави МЗС України Сергій Кислиця, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Враховуючи нестабільну ситуацію в багатьох регіонах світу, дедалі зростає ризик використання хімічних, біологічних та ядерних матеріалів в якості зброї з боку недержавних угруповань, в тому числі терористів. У цьому зв’язку Україна виступає за те, щоб вжити невідкладних заходів з метою зміцнення існуючої міжнародної системи протидії розповсюдженню зброї масового знищення", - наголосив український представник.

Заступник міністра зробив заяву від імені України на відкритих дебатах Ради Безпеки ООН "Запобігання катастрофі: глобальний порядок денний для зупинення розповсюдження зброї масового знищення недержавними суб’єктами". Він підкреслив, що одним із викликів на цьому шляху є розбіжності в тлумаченні положень резолюції РБ ООН 1540 (від 2004 року).

Цей документ передбачає, що всі держави повинні утримуватися від надання в будь-якій формі підтримки недержавним суб'єктам, які намагаються розробляти, здобувати, виробляти, перевозити, передавати або застосовувати ядерну, хімічну чи біологічну зброю, особливо в терористичних цілях.

Як повідомили Укрінформу в Постійному представництві України при ООН, під час дебатів у четвер Радбез ухвалив ще одну резолюцію 2325 (2016). Українська сторона стала одним з її співавторів.

Новий документ, зокрема, передбачає вдосконалення механізмів імплементації резолюції 1540 з урахуванням нових ризиків і загроз; налагодження ефективного партнерства між державою та приватним сектором; активізацію взаємодії між Комітетом РБ ООН 1540 та контртерористичними структурами ООН і міжнародними організаціями; покращення механізму надання допомоги державам в цілях імплементації резолюції 1540.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-