Колегія виборщиків може не обрати Трампа президентом - професор Гарварду

Колегія виборщиків може не обрати Трампа президентом - професор Гарварду

Укрінформ
Професор Гарварду Ларрі Лессіг, який спеціалізується на конституційному праві, заявив американським ЗМІ, що за п'ять днів до голосування електоральної колегії щонайменше 20 виборщиків заявили про свій намір не віддавати голоси за кандидата від республіканців.

Для блокування остаточної перемоги Трампа необхідно ще приблизно стільки же, повідомило в вівторок авторитетне американське видання Politico.

"Ларрі Лессіг, професор Гарвардського університету з конституційного права, який зробив нетривалу спробу поборотися за президенство від Демократичної партії в 2016 році, заявив у вівторок, що 20 республіканців-членів колегії виборщиків розглядають можливість голосування проти Дональда Трампа", - йдеться в публікації.

Ця кількість, за його словами, більше ніж на половину досягає мети провалу остаточного голосування виборщиків за кандидата від Республіканської партії.

Повідомляється також, що Лессіг створив групу "Electors Trust", яка надає безкоштовну юридичну допомогу виборщикам-республіканцям, які розглядають можливість не голосувати за Трампа.

"Очевидно, те, як виборщик зрештою проголосує, залежатиме частково від того, чи набирається достатня кількість готових зробити так само", - зауважив науковець.

Голосування виборщиків відбудеться 19 грудня, коли 538 членів електоральної колегії - 306 республіканців і 232 демократів - зберуться для цього в столицях своїх штатів, щоб офіційно віддати свої голоси за президента. Якщо все республіканські виборщики підтримають Трампа, він легко подолає поріг у необхідних 270 голосів. Для того, щоб провалити це рішення, потрібно переконати 37 республіканців не голосувати за Трампа.

"Найбільше відхилення у голосах виборщиків на президентських виборах за всю історію США сталося в 1808 році, коли шість представників колегії відмовились віддати свої голоси за Джеймса Медісона", - нагадує видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-