Литовський спеціаліст вважає, що в українських партнерів із відбудови є чому повчитися

Литовський спеціаліст вважає, що в українських партнерів із відбудови є чому повчитися

Ексклюзив
Укрінформ
Керівник литовських програм «Co-create Future of Ukraine» Артурас Жарновскіс, який багато працює у сфері відбудови, відновлення України, відзначив високий рівень українських партнерів - їхню працездатність, мотивацію, професіоналізм.

Про це він заявив в інтерв'ю Укрінформу.

«Якщо чесно, чув багато міфів про бюрократію, корупцію та інші негативні речі в Україні. Але я особисто з цим не стикався. І гадаю, що рівень тих людей, з якими ми контактували у процесі роботи, дуже високий. Нам самим є чому повчитися у них: працездатність, мотивація, професіоналізм. Отже великих проблем ми не бачили, навпаки - іноді нам доводилося наздоганяти», - сказав Жарновскіс.

За його словами, це не означає, що в робочому контакті сторін взагалі немає ніяких проблем.

«Бувають. Але є відчуття, що ми знаходимося в одному човні й маємо все якось вирішити. У регіонах, в яких працював і працюю, - скрізь зустрічав професійних людей, які на місцевому рівні працюють швидко й професійно. Також тільки добрі слова можу сказати про ваші інституції», - зазначив голова «Co-create Future of Ukraine».

При цьому він додав, що найбільше об'єктивних проблем під час роботи з відновлення України виникає безпосередньо у процесі будівництва.

«Другої воєнної зими - проблеми з робочою силою у зв'язку з мобілізацією. Першої зими були великі проблеми з електроенергією. Звичайно, всі ми вчимося на ходу, аби виконати свою роботу. Бо немає підручника, який би пояснював, як працювати у воєнний час», - поділився Жарновскіс.

Читайте також: Литва готова виділити €400 тисяч на закупівлю металодетекторів для українських шкіл

Він також розповів про те, що у Литві його неодноразово викликали на всілякі зустрічі, наради як на міському рівні, так і на урядовому, загальнодержавному.

«Тема все та ж - укриття, бомбосховища. Уроки, додаткові знання, отримані на українському прикладі, дозволять нам не повторювати якихось помилок. І навпаки – робити правильні, оптимальні кроки, повторювати хорошу практику. Тому я часто кажу: коли ми чимось допомагаємо Україні, то також допомагаємо собі», - підсумував литовець.

Як повідомляв Укрінформ, завдяки допомозі Литви у Бородянці на Київщині був відновлений ліцей №1, в Ірпені - дитячий садок «Рута». Для координації подібних проєктів у складі литовського Центрального агентства управління проєктами була створена спеціальна структура «Co-create Future of Ukraine».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-