Естонія завершує роботу над безпековою угодою з Україною

Естонія завершує роботу над безпековою угодою з Україною

Укрінформ
Естонія завершує роботу над безпековою угодою з Україною з гарантіями для продовження боротьби і в найближчі місяці проголосує за передачу на відбудову України заморожених російських активів.

Про це заявив спікер естонського парламенту Рійгікогу Лаурі Хуассар на спільній з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком пресконференції за результатами зустрічі в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Поки що Росія не заплатила за свої шкоду і злочини. Ми маємо змусити їх заплатити, тому нам потрібно використати російські заморожені активи для відбудови України. В естонському парламенті якраз тривають дискусії навколо пропозиції використати ці активи на відбудову України. Ми пройшли перше читання і чекаємо на друге. У найближчі місяці ми фіналізуємо рішення», - сказав він.

Хуассар зауважив, що схожі дискусії тривають у європейських парламентах і Конгресі США, висловивши впевненість, що скоро буде ухвалено низку рішень в демократичних країнах - забрати не лише дохід від заморожених російських активів, але й самі активи для відбудови України.

Спікер Рійгікогу додав, що Естонія вирішила щорічно надавати 0,25% від нашого ВВП Україні до 2027 року. Це означає, за його словами, що щороку понад 100 млн євро надходитимуть Україні в якості військової допомоги Україні щороку.

Читайте також: До Києва прибув глава комітету закордонних справ парламенту Естонії

«Не тільки Естонія, а й інші країни мають надавати 0,25% від ВВП в якості військової допомоги Україні, а також працювати у сфері довготривалих домовленостей. Ви маєте вже 7 угод, і ми завершуємо угоду з вами, щоб підписати цей спільний документ, і ви мали гарантії для продовження боротьби до переможного кінця», - зауважив Хуассар.

Сторони також обговорили перспективи міжпарламентської співпраці України та Естонії.

«Сьогодні ми маємо велику честь у парламенті приймати делегацію естонського парламенту на чолі зі спікером естонського парламенту», - зазначив він.

Стефанчук висловив слова вдячності Естонії за всю допомогу, яку Україна отримує впродовж війни, а також відзначив високий рівень політичної, військової, економічної та гуманітарної підтримки естонських партнерів.

«Сьогодні ми мали можливість обговорити перспективи співпраці між нашими парламентами», - поінформував глава українського парламенту.

Голова ВР зауважив, що під час зустрічі вони разом з естонським колегою обговорили можливість «більш широкої співпраці у нашому регіоні Європи», а також перспективи підтримки Естонією України на шляху до євроінтеграції, євроатлантичної інтеграції.

Водночас спікер українського парламенту наголосив, що Естонія була і залишається лідером в підтримці України, адже дуже багато рішень, які ухвалювались європейськими парламентами і європейськими інституціями, були ініційовані саме в Естонії і в естонському парламенті.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський відзначав позицію Естонії щодо забезпечення відповідальності Росії за злочини агресії під час свого візиту до Таллінна і висловлював сподівання, що Естонія ухвалить дієвий закон стосовно російських активів.

Україна розпочала переговори з Естонією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди 19 березня.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-