Шольц вважає правильним використання прибутків від заморожених активів РФ

Шольц вважає правильним використання прибутків від заморожених активів РФ

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає за правильне використання надприбутків від заморожених російських активів.

Про це він заявив з трибуни Бундестагу в середу перед відбуттям на саміт ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

«Стосовно надприбутків, які ми можемо отримати від заморожених російських активів: йдеться про пару мільярдів, можливо до 5 млрд цього року, можливо трохи менше, які доступні. Так саме і в наступні роки. Я вважаю за правильне використати ці надприбутки… для підтримки оборонної боротьби України», - заявив глава німецького уряду.

Він також поінформував про плани ухвалити рішення, яке, за його словами, потрібно було схвалити вже давно. Треба при підтримці та при викупі зброї, коли йдеться про європейські гроші, не концентруватися лише на тому, щоби забезпечити те, що є в наявності в Європі, сказав глава уряду. Він зауважив, що європейські можливості обмежені, отже досягнуте в Парижі за ініціативи Чехії рішення дозволило зняти це обмеження. Політик назвав це великим знаком, оскільки йдеться про солідарність, а не лише про економічну політику.

Очільник уряду ФРН зауважив, що виробництво боєприпасів одночасно збільшується у Німеччині, а також назвав доброю співпрацю з Україною у спільному виробництві зброї.

Шольц перелічив важливі кроки, які зробила Європа заради посилення допомоги Україні останнім часом: уможливили закупівлю необхідних Україні боєприпасів з-поза меж Європи, ЄС вдалося забезпечити фінансову допомогу Україні в обсязі 50 млрд євро до 2027 року (12 млрд щороку), виділити 5 млрд євро з European Peace Facility тощо. Таким чином, за його словами, Європі вдалося «подолати кілька бар’єрів» щодо допомоги Україні.

Читайте також: Допомога для України від заморожених російських активів складе €3 мільярди на рік - Боррель

Канцлер підкреслив, що вони з президентом Франції та прем’єром Польщі в форматі Веймарського трикутнику мають спільне чітке спільне уявлення про те, що Україну треба підтримувати так довго, як буде потрібно, але одночасно не стати стороною конфлікту.

Шольц також підкреслив, що Німеччина та інші демократичні європейські країни не акцептуватимуть мир під примусом.

Він також заявив, що Росія далеко не так сильна, як вона хоче представити.

Як повідомлялось, лідери ЄС зберуться цього тижня в Брюсселі, основною темою саміту буде підтримка України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-