Байден хоче, щоб країни G7 до червня склали плани використання заморожених активів РФ - Bloomberg

Байден хоче, щоб країни G7 до червня склали плани використання заморожених активів РФ - Bloomberg

Укрінформ
Президент США Джо Байден хоче, щоб країни «Групи семи» досягли прогресу щодо реалізації планів використання заморожених російських активів для підтримки України до саміту лідерів G7 у червні в Італії.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на обізнані джерела, передає Укрінформ.

Байден хотів би, щоби заморожені активи використовувалися для фінансування бюджетних потреб України, а потім для її відновлення, сказав співрозмовник агентства. Президент США не вважає, що використання російських заморожених коштів замінює необхідність допомоги Україні, сказав інший співрозмовник.

За словами джерел Bloomberg, поінформованих про нещодавні переговори, Байден у приватному порядку сказав союзникам, що у разі, якщо Україна програє у війні, він вважає, що міжнародний порядок буде порушено щонайменше на наступні п'ять десятиліть.

Представник Ради національної безпеки Білого дому відмовився від коментарів.

Як зазначається, представники країн G7 обговорюють варіанти використання 280 мільярдів доларів заморожених активів Центрального банку Росії.

Дебати відбуваються в той час, коли Україна стикається з критичною нестачею артилерії та боєприпасів, союзники намагаються швидко знайти джерела постачання, і водночас 60 мільярдів доларів економічної допомоги залишаються заблокованими в Конгресі США.

Читайте також: Фінляндія підтримує ідею направити прибутки від російських активів на зброю для України

Союзники сходяться на думці, що заморожені кошти повинні залишатися недоступними для Росії, якщо вона не пообіцяє допомогти у відновленні України, але розходяться в думках щодо того, наскільки законним буде їхній повний арешт.

США вважають неправильним, якщо Росія буде вирішувати, коли виплачувати Україні компенсацію за завдану нею шкоду.

Франція та Німеччина, а також Європейський центральний банк досі чинили опір будь-яким діям, які призвели б до арешту російських коштів. Вони побоюються заходів Росії у відповідь, спрямованих на європейські активи, а також потенційного впливу на фінансову стабільність і статус євро як резервної валюти, повідомляло раніше агентство Bloomberg.

Міністр фінансів США Джанет Єллен раніше закликала найбільші країни з розвиненою економікою знайти спосіб використання заморожених російських активів, щоб допомогти зміцнити захист

Велика Британія та Канада також виступають за арешт російських активів, за словами одного із співрозмовників агентства.

Одна із проблем полягає в тому, що переважна більшість коштів знаходиться в Європі і будь-яка угода має бути підтримана всіма країнами G7. Інша проблема - знайти варіант, який усі союзники визнають юридично обґрунтованим і який допоможе знизити ризики для євро.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз спрямує доходи від російських фінансових активів, що розміщені в європейських банківських установах, для колективної закупівлі зброї для України, заявила у середу президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Росія пригрозила заходами у відповідь, якщо союзники України почнуть дії щодо цих активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-