На Київщині відновили вже понад 15 тисяч житлових будинків

На Київщині відновили вже понад 15 тисяч житлових будинків

Укрінформ
У Київській області вже відновили 17 тисяч обʼєктів, серед яких понад 15 тисяч - це приватні й багатоквартирні житлові будинки.

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передає Укрінформ з посиланням на Київську ОВА.

За його словами, пріоритетом відбудови на Київщині є приватні та багатоквартирні будинки, щоб люди могли повертатися до своїх осель.

«Російські загарбники пошкодили понад 29 тисяч обʼєктів, із них відновили повністю та частково зі збереженням функціонального призначення майже 17 тис. об’єктів, серед яких понад 15,3 тис. - багатоквартирні та приватні будинки», - сказав Кравченко.

18 багатоквартирних будинків відбудовують за програмою United24, ініційованою Президентом України.

Також триває відновлення коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії - це 97 обʼєктів. Замовником відбудови по 56 обʼєктах є саме КОВА.

Як зауважив Кравченко, коштом обласного бюджету відновлюють 93 приватні будинки у п’яти районах області, а також понад 60 приватних будинків в Ірпені навпроти ЖК «Ірпінські Липки». Активно допомагають Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, фонд GEM.

«Найбільша кількість обʼєктів відновлена завдяки урядовій програмі «єВідновлення». Перший етап - компенсація на поточні та капітальні ремонти - до 500 тис. грн. Ухвалено позитивних рішень більше ніж по 9 тис. заявках. Загальна сума компенсацій - понад 1 млрд грн», - додав начальник КОВА.

Читайте також: На відбудову України у наступні 10 років знадобиться $486 мільярдів - Світовий банк

Подано три тисячі заявок про надання сертифікатів на купівлю житла та отримання коштів на будівництво нового житла. Вже сформовані понад 960 сертифікатів більш як на 2,8 млрд грн.

«Прозорість та публічність - вимога людей та міжнародних партнерів», - наголосив Кравченко і нагадав, що при КОВА створена спостережна рада з питань відбудови за участю представників міжнародних інституцій та громадських організацій, незалежних експертів для контролю на всіх рівнях. Крім того, для забезпечення прозорості ПРООН здійснює технагляд за відбудовою обʼєктів за кошти United24 і Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Йдеться про технічну підтримку з інженерних, фінансових та антикорупційних питань.

Крім того, за словами Кравченка, створена робоча група «Прозорість та підзвітність» за участі представників правоохоронних органів, яка аналізує всі тендерні закупівлі. Також проводяться комісійні перевірки обʼєктів відновлення.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна організація з міграції відбудує на Київщині п'ять будинків, знищених російськими загарбниками.

Фото: Руслан Кравченко / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-