У найбільш постраждалих районах Харківщині відновили амбулаторії первинної меддопомоги

У найбільш постраждалих районах Харківщині відновили амбулаторії первинної меддопомоги

Укрінформ
У найбільш постраждалих районах Харківської області відновили амбулаторії первинної медичної допомоги.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"На Харківщині відновили дві амбулаторії – у с. Руська Лозова та у с. Великі Проходи – Центру первинної медико-санітарної допомоги Дергачівської міської ради, які зазнали значних пошкоджень внаслідок масованих обстрілів росії", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що Харківщина перебуває під безперервними авіабомбардуваннями, внаслідок чого багато обʼєктів інфраструктури, в тому числі й медичної, пошкоджено або зруйноване вщент. Ворог свідомо знищує об’єкти цивільної інфраструктури та тероризує цивільне населення.

Зокрема, частина Дергачівської громади опинилась під тимчасовою окупацією російської армії, а інша частина зазнавала безперервних обстрілів. Після деокупації регіону виявилося, що близько 90% закладів первинної медичної допомоги зазнали пошкоджень, руйнувань та мародерства.

Внаслідок пошкоджень місцеві амбулаторії були непридатні для подальшого обслуговування населення. У будівлях були пошкоджені дах, фасад, вікна, двері, стіни внутрішніх приміщень, комунікаційні мережі тощо.

Читайте також: У Кривому Розі повністю відновили енергопостачання після нічної атаки росіян

Аварійно-відновлювальні роботи амбулаторій розпочалися у червні 2023 року. Зокрема, частину амбулаторій було відновлено коштом громади, благодійних фондів, а найбільш пошкоджені амбулаторії – у с. Великі Проходи та у с. Руська Лозова – відновлювались завдяки державному та місцевому бюджетам за підтримки ХОВА, Міністерства інфраструктури та Міністерства охорони здоров’я України.

Відновлені амбулаторії були забезпечені необхідним сучасним обладнанням та медикаментами. Наразі, попри постійні обстріли та близькість до кордону, медики надають у них якісну та сучасну медичну допомогу населенню.

У с. Руська Лозова працюють сімейні лікарі та медичні сестри, кількість декларантів тут складає понад 3 тис. осіб.

У с. Великі Проходи працює лікар та медична сестра, кількість декларантів – понад тисячу осіб. Зараз тут відсутнє централізоване електропостачання, але медзаклад працює та продовжує функціонувати завдяки автономним джерелам живлення – генераторам. Наразі частина селища вже заживлена, енергетики працюють над відновленням електропостачання у самій амбулаторії.

За даними МОЗ, від початку повномасштабної війни на Харківщині повністю відновили 82 об’єкти медзакладів, ще 122 – відновлені частково.

Як повідомлялося, від початку повномасштабної війни в Україні пошкоджено 1518 об’єктів медзакладів та 195 – зруйновано вщент, 480 об’єктів медзакладів вдалося відновити повністю та ще 372 – частково.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-