На новому етапі люди отримуватимуть до ₴500 тисяч на відновлення житла - Шуляк

На новому етапі люди отримуватимуть до ₴500 тисяч на відновлення житла - Шуляк

Укрінформ
Уже пройшли верифікацію понад 30 тисяч заяв громадян на компенсацію за пошкоджене внаслідок розв'язаної Росією війни житло і люди отримали кошти.

Як передає Укрінформ, про це розповіла в інтерв'ю Українському радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"Ми ухвалили відповідні зміни до закону, який запроваджує широку рамку компенсацій за знищене і пошкоджене майно. Компенсації за ремонти, зроблені власними коштами, будуть запроваджені з наступного року. Буде відповідний порядок, який суттєво не відрізнятиметься від того, який існує зараз для тих людей, які ще не зробили ремонт. Ті люди, які отримують кошти зараз і ті, хто отримуватиме кошти наступного року, використовуватимуть однакову вартість матеріалів на відновлення. Держава не може компенсувати всі суми за чеками, але для того, щоб установити певну справедливість, використовуватиметься середня ціна, однакова для всіх громадян, що беруть участь у програмі компенсацій за пошкоджене житло", - наголосила вона.

Водночас Шуляк підкреслила, що верхньої межі немає.

"На першому етапі компенсації ми компенсували до 200 тисяч гривень. Потім переконалися, і статистика це довела, що цих грошей не вистачає. Зараз упроваджується новий етап компенсацій, коли люди будуть отримувати до 500 тисяч гривень на такі ремонти. Будемо сподіватися, що у тих людей, які подаватимуть заяву через "Дію" безпосередньо на компенсацію, буде така ж можливість отримати до 500 тисяч гривень без проблем за компенсаційним державним механізмом", - зазначила вона.

За її словами, сьогодні надійшло понад 60 тисяч заяв на компенсацію за пошкоджене житло, які вже опрацьовані безпосередньо відповідними комісіями в органах місцевого самоврядування. "Понад 30 тисяч таких заяв пройшли відповідну верифікацію, і люди отримали компенсації. Тому цей шлях більш-менш зрозумілий. Я впевнена, що люди без проблем отримуватимуть свої кошти", - підкреслила Шуляк.

Водночас вона зазначила, що житлові сертифікати видаються лише тим, у кого зруйноване житло.

"Уже понад 1000 таких сертифікатів сформовано. З дня на день ми очікуємо, що будуть перші житлові сертифікати перетворені на квадратні метри такої очікуваної та омріяної домівки. Були певні технічні моменти, які стосувалися запуску всього компенсаційного механізму, але я сподіваюся, що грудень буде тим місяцем, коли ми зможемо похвалитися тим, що люди отримали свої перші квартири в рахунок тих, які були зруйновані", - сказала голова партії "Слуга народу".

Щодо компенсації для людей, чиє житло зруйноване чи пошкоджене на окупованих територіях, вона наголосила, що в законі передбачено такий механізм.

Читайте також: Три країни ЄС виділять понад €20 мільйонів на енергоефективні проєкти відновлення в Україні

"Але поки що уряд ухвалив рішення в рамках експерименту обрати місто Мелітополь. Уряд поставив собі завдання протягом трьох місяців починати виплату компенсації мешканцям Мелітополя. Подивимося, наскільки цей механізм працюватиме, що потрібно врахувати додатково для того, щоб згодом масово перейти до компенсації тим людям, у яких житло знищене на тимчасово окупованих територіях. За статистикою інформаційних повідомлень ми бачимо, що Донецька область – на першому місці за кількістю зруйнованих та пошкоджених помешкань", - розповіла Шуляк.

Як повідомляв Укрінформ, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії «Слуга народу», заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк заявила, що в Україні понад 170 тисяч будівель зруйновано та пошкоджено внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Фото: сайт партії "Слуга Народу"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-