Спецкомісія перевірила процес відновлення багатоповерхівок в Милій та Бузовій - виявили проблеми

Спецкомісія перевірила процес відновлення багатоповерхівок в Милій та Бузовій - виявили проблеми

Фото
Укрінформ
Спецкомісія в Милій та Бузовій перевірила процес відновлення трьох багатоповерхівок за кошти UNITED24.

Про це у Фейсбуці повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передає Укрінформ.

«Сьогодні провели першу комісійну перевірку об’єктів, які відбудовуємо коштом UNITED24. Спільно з правоохоронцями, технаглядом, Держпраці, представниками ПРООН перевірили відбудову 3 багатоповерхівок у Бучанському районі. До комісійного обстеження і технагляд, і ПРООН, і мешканці будинків мали чимало зауважень до підрядників», – зазначив начальник КОВА.

Читайте також: Агентство відновлення оголосило новий тендер на відбудову у Ягідному

Зокрема, комісія відвідала будинок у селі Мила, за адресою: вул. Комарова, 40Б/1. Реконструкція цього будинку на 90 квартир розпочалася ще в травні. Термін виконання – 6 місяців. Ступінь пошкоджень об’єкта – 45-50%.

Проєктом передбачені демонтаж і відновлення всіх пошкоджених конструкцій та елементів будівлі. Зокрема, влаштування покрівлі, мансардного поверху, пошкоджених ділянок фасаду тощо. Також у квартирах відновлять інженерні мережі, встановлять сантехприлади, електричні плити та газові котли.

«На початку тижня отримав від мешканців цього будинку скарги. Через недбалість будівельників та неякісне перекриття даху вже під час капремонту затопило низку квартир. Тому вирішив безпосередньо на місці розбиратися з ситуацією. Зʼясували, що підрядна організація відстає на місяць від графіка робіт. Причина – недостатня кількість працівників на майданчику. Підрядник визнає це й обіцяє протягом двох тижнів наздогнати графік: завершити облаштування даху та встановити вікна. Гарантує, що до кінця року виконає всі зовнішні роботи. Залишаться лише внутрішні. На двох останніх поверхах, які були найбільше пошкоджені внаслідок обстрілів росіян, робота кипить», – розповів Кравченко.

Начальник Київської ОВА та члени спецкомісії поспілкувалися також із деякими мешканцями будинку, квартири яких затопило.

Читайте також: Відбудова та ППО: Зеленський виступив на німецько-українській конференції мерів

«Підрядник підтвердив і мені, і людям, що всі ці квартири відремонтує власним коштом. Мешканці будинку також незадоволені швидкістю робіт. Але визнають, що це через брак працівників. Дали підряднику останній шанс, щоб виправити ситуацію. За два тижні перевірю, як виконує обіцянки», – додав Кравченко.

Ще один об’єкт у селі Мила на вул. Спортивна, 18. Цей будинок на 22 квартири також постраждав від обстрілів. Роботи з відновлення стартували на початку червня. Термін виконання – 3 місяці.

Проєктом передбачено демонтаж та заміна пошкоджених конструкцій покрівлі, внутрішнє опорядження квартир, сходів, заміна вікон, відновлення та утеплення фасадів тощо.

«Відставання від графіка робіт – 2 місяці. Затримку підрядник пояснює тим, що обсяг робіт із демонтажу значно перевищив заплановані проєктом. Але на цьому обʼєкті ми так само виявили брак працівників. До цього тут працювали лише 24 особи. Потреба – 40 робітників щодня. Підрядник узяв на себе зобовʼязання збільшити кількість та наздогнати графік. Обіцяє до кінця року завершити зовнішні роботи», – повідомив начальник КОВА.

Читайте також: У ліцеї в Новосілках на Київщині відкрили протирадіаційне укриття

Останній об’єкт – село Бузова, вул. Центральна, 17Д. Панельний будинок на 40 квартир. Роботи мали розпочатися наприкінці квітня, термін виконання – 3 місяці.

Проєктом передбачено демонтувати залишки зруйнованих конструкцій та елементів будинку і влаштувати замість них нові. Відремонтувати покрівлю, горище, замінити пошкоджені вікна та двері, зробити утеплення фасаду, замінити пошкоджені внутрішні інженерні системи й обладнання тощо.

За словами Кравченка, тут також проблеми з кількістю робітників. Замість 40 щодня виходять лише 10-12 осіб. Улітку взагалі на обʼєкті не виконували роботи, значне відставання від графіка.

Голова КОВА зауважив, що до проєкту не був включений ремонт котельні, оскільки запевняли, що пошкодження мінімальні. Однак виявили, що котли розмерзлися, і наразі необхідно здійснити коригування проєкту. Зобовʼязали підрядника підписати договір з облгазом та розробити проєкт ремонту котельні.

«На всіх трьох обʼєктах попередив підрядників про юридичну відповідальність за порушення умов договору. У кожного є зобовʼязання – виконуйте їх. Добре розуміємо, що зміна підрядника затягуватиме відбудову, але заплющувати очі на незадовільну роботу не збираємося», – наголосив начальник КОВА.

Як повідомлялося, у рамках програми UNITED24 передбачена відбудова 18 багатоповерхівок. Наразі роботи активно ведуться вже на 17 об’єктах. Перевірки триватимуть.

Місяць тому спецкомісія розпочали перевіряти об’єкти, які відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Уже перевірили 21 із 56 об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-