Знадобиться ₴28,5 мільярда: маріупольська влада презентувала план швидкого відновлення міста

Знадобиться ₴28,5 мільярда: маріупольська влада презентувала план швидкого відновлення міста

Укрінформ
У Дніпрі маріупольський міський голова Вадим Бойченко разом з командою презентували Fast Recovery Plan - план швидкого відновлення міста після деокупації.

Передбачається, що на його втілення може знадобитися 28,5 млрд грн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Над цим планом ми працювали майже рік... 12 команд сформували 154 проєкти", - зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Робота велася за такими напрямками: безпека життєдіяльності мешканців, гуманітарна допомога, початкове відновлення житла, комунальні послуги, транспорт та дорожня інфраструктура, охорона здоров'я, публічні послуги, економіка, освіта, нове позиціонування Маріуполя, людський капітал та культура, спорт і дозвілля.

"План негайної відповіді, про який ми говоримо, - це подієвий план, спрямований на те, щоб не допустити гуманітарної кризи в місті... Усе прораховано, бюджет є, і він складає майже 28,5 млрд грн", - поінформував перший заступник міського голови Михайло Когут.

За словами мера Бойченка, втілення Fast Recovery Plan потребуватиме двох років, а відбудова Маріуполя (Mariupol Reborn) розтягнеться на десятиліття. 

"86 діб руйнувань - 20 років відродження Маріуполя. Це ціна цієї війни", - наголосив міський голова.

Наразі створено чотири концепції відродження міста, які зараз починають об'єднувати в одну цілісну.

Читайте також: У Дніпрі презентували відремонтований гуртожиток для переселенців з Маріуполя

"Для того, щоб відповісти, скільки треба грошей для відбудови міста, ми обережно взяли дистанційну методику Світового банку", - повідомив Бойченко.

Він зауважив, що загальну оцінку пошкоджень і збитків міста здійснює Європейський банк реконструкції і розвитку у співпраці зі Світовим банком, і робота триватиме 1,5-2 роки.

Як повідомляв Укрінформ, агресія Росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки тощо.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-