Держаудит ініціює законодавчі зміни для контролю витрат на відбудову

Держаудит ініціює законодавчі зміни для контролю витрат на відбудову

Укрінформ
Державна аудиторська служба України ініціює зміни до законодавства для забезпечення ефективного контролю за фінансуванням робіт з відбудови країни.

Про це під час публічної дискусії на тему: “Не по барабану: які закупівлі є доцільними у воєнний час” сказала, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Вона нагадала, що в листі про наміри, підписаному Києвом з Міжнародним валютним фондом, Держаудитслужбу визначено головним органом, який контролюватиме питання відновлення.

"І ми ініціюватимемо зміни до законодавства, що дозволять ефективно контролювати витрачання коштів. Це — спільне завдання (виконавчої і законодавчої влади - ред.). Тому проситиму про зустрічі з усіма парламентськими фракціями й доводитиму свою позицію. Ми повинні зробити контроль в цій частині ефективним", - пояснила Басалаєва.

Йдеться, за її словами, про дуже чутливе для українського суспільства питання. Також важливо не втратити довіру міжнародних партнерів.

"Останнім часом була велика кількість міжнародних зустрічей. Теза партнерів єдина: "Гроші ми дамо - за належного фінансового контролю. Покажіть, які важелі ви матимете у процесі відновлення", - наголосила очільниця Держаудитслужби.

При цьому моніторинг закупівель — єдиний в арсеналі служби інструмент, що працює превентивно, тобто, дозволяє запобігати порушенням, а не виявляти їх вже постфактум.

Одним з дієвих механізмів унеможливлення зловживань Басалаєва назвала блокування Держказначейством руху грошей, якщо при проведенні закупівель було допущено суттєві порушення. Пропонується законодавчо затвердити перелік таких порушень.

“Якщо ми їх виявимо, це зазначатиметься в системі Прозорро й буде сигналом для казначейства. Бо що відбувається зараз? Гроші пішли, вони дуже швидко освоюються. Потім наші аудити й ревізії виявлять, що їх витрачено неефективно. Передамо інформацію правоохоронним органам. Будуть кримінальні справи, буде зафіксовано збитки, хтось з підозрюваних сидітиме у Відні, але грошей немає...”, - каже голова Держаудитслужби.

Заступниця міністра економіки Надія Бігун, яка також брала участь в дискусії у Медіацентрі Україна-Укрінформ, погодилася з необхідністю посилення контролю за витрачання державних коштів. Водночас вона застерегла від “перегинів”, коли тендери зупинятимуть із формальних причин — приміром, через помилки в документації.

Читайте також: ЄС підтримає відбудову українських міст – єврокомісар

“Вважаємо, що механізм блокування платежів казначейством треба зробити обмеженим. Адже бачимо, що в межах моніторингу держзакупівель — особливо, у попередні періоди, - увагу часто акцентували на формальних порушеннях, зокрема процедурних, які напряму на економічний ефект не впливають. Насправді це не має бути підставою для припинення платежів”, - переконана посадовиця.

За словами Бігун, усі необхідні для відбудови країни процедури мають бути гнучкими та відповідати викликам часу, щоб здійснювати закупівлі навіть в таких складних умовах.

“Є запит, щоб відновлення було швидким, люди не мають часу чекати. Тому треба знайти механізм, за якого платежі зупиняли б лише при реальних ризиках, а не під будь-яким формальним приводом, що, безумовно, негативно позначатиметься на термінах виконання робіт”, - підсумувала Бігун.

Читайте також: Норвегія надала $190 мільйонів гранту на відбудову України

Як повідомлялося, під час Міжнародної конференції з відновлення України, що відбулася минулого тижня у Лондоні, іноземні партнери пообіцяли надати на відбудову приблизно 60 мільярдів доларів у вигляді грантів, позик та кредитних гарантій. Одна з умов — чіткий контроль з боку України за використанням цих коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-